Armand Jean du Plessis de Richelieu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Armand Jean du Plessis de Richelieu
Armand Jean du Plessis de Richelieu

Mandat
13. kolovoza 1624. – 4. prosinca 1642.
Prethodnik utemeljeno
Nasljednik Jules Mazarin

Rođenje 9. rujna 1585.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt 4. prosinca 1642.
Francuska Pariz, Francuska
Zanimanje kardinal
Vjera katolicizam

Potpis

Armand Jean du Plessis de Richelieu (Richelieu, 9. rujna 1585. — Pariz, 4. prosinca 1642.), francuski državnik.

Bio je biskup u gradu Luçon, a 1614. izabran je za zastupnika svećenstva u Generalnim staležima. Stekao je sklonost Marije Medici, regentkinje za Luj XIII. i došao u državno vijeće. Kad je Luj XIII. preuzeo vlast, Richelieu je protjeran u Avignon gdje piše svoj popularni spis "Poduka kršćanina".

Godine 1622. postao je kardinal, a od 1624. do smrti bio je svemoćni ministar Luja XIII. Godine 1626. osnovao je prvo ministarstvo vanjskih poslova. Borio se sustavno protiv prevlasti kuće Habsburga u Njemačkoj i Španjolskoj. Njegov cilj bio je učiniti Francusku prvom silom u Europi. U unutrašnjoj politici suzbijao je hugenote, kojima je, nakon zauzeća njihova uporišta u La Rochelle, oduzeo sve povlastice.

Izgrađujući apsolutnu monarhiju ograničio je i utjecaj rimskog pape, katoličke crkve i plemića na državne poslove. Bezobzirno je ugušio niz urota, a subio je i pokušaj Marije Medici da ga ukloni s vlasti. Povezavši se s protestantima na čelu s Gustavom II. Adolfom, ušao je u tridesetogodišnji rat protiv Habsburgovaca, kojim je dokrajčena njihova hegemonija u Europi.

U zemlji je sredio administraciju, podigao poljoprivredu, trgovinu, obrt, prosvjetu. Godine 1635. osnovao je Francusku akademiju. Napisao je "Politički testament", djelo koje se smatra začetkom diplomatologije, i "Memoare za historiju Louisa XIII. od 1610. do 1624." Začetnik je teorije negociation continuelle koja propagira kontinuirano pregovaranje.