Arkesilaj IV od Kirene

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arkesilaj IV od Kirene ili Arkesilaj IV (grčki:ο Αρκεσίλαος, ? - 440. pne.) bio je osmi i posljednji kralj starogrčke kolonije Kirena koji je pripadao dinastiji Batijada.

Arkesilaj je bio jedino dijete Bata IV, kralja za čije duge vladavine se Kirena prilično obogatila trgovinom. Na vlast je došao nakon što je Bat umro godine 465. pne. Nakon što je stupio na prijestolje, Arkesilaj je postao slavno ime u grčkom svijetu zahvaljujući posebnoj pasmini libijskih konja - predaka današnjih arapskih konja - koju je uzgajao i s kojima je 462. pne. osvojio utrku dvokolicama na Pitijskim igrama. Zbog toga mu je pjesnik Pindar posvetio jednu od svojih oda.

U svojoj domovini je Arkesilaj vrlo brzo stekao niz neprijatelja zahvaljujući sklonosti tiranskim metodama vladavine. Veliki broj plemića je prognan, a sam Arkesilaj se oslanjao isključivo na najamničku vojsku. S vremenom je Kirenjanima bilo dosta tiranije te su se pobunili. Arkesilaj je iz grada zajedno sa svojim sinom - princom Batom - pobjegao u Eusperid (suvremeni Benghazi). Tamo su ih godine 440. pne. Kirenjani obojicu zarobili i ubili. Arkesilaju je glava odrezana i bačena u more. Nakon toga je odlučeno da Kirena više neće biti monarhija, nego republika s demokratskim ustavom. S time se složilo i Perzijsko Carstvo nakon što su Kirenjani obećali da će ostati perzijski vazali. Kirena je republikom ostala sve do 3. vijeka pne. kada se njenim kraljem proglasio Magas.

Grčki pjesnik Kalimah je tvrdio da potječe od Arkesilaja.

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Arkesilaj IV od Kirene
Dinastija Batijada
Umro/la: 440. pne.
Kraljevske titule
Prethodi:
Bat IV
Kralj Kirene
465. pne. – 440. pne.
Upražnjen/a
republika pod Perzijom
Titulu preuzeo/la
Magas