Arkesilaj III od Kirene

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Arkesilaj III od Cirene)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arkesialj III od Kirene ili Arkesilaj III (grčki: ο Αρκεσίλαος, 6. vijek pne.) bio je šesti po redu kralj Kirene i član dinastije Batijada.

Arkesilaj je bio sin kirenskog kralja Bata III i kirenske kraljice Feretime. Sestra mu je bila kirenska princeza Ladika, udana za egipatskog faraona Amazisa II. Baka po ocu mu je bila kirenska kraljica Erikso i kralj Arkesilaj II.

Kraljem je postao nakon što mu je otac umro 530. pne. Godine 525. pne. sklopio je savez sa perzijskim kraljem Kambizom II, koji je u to vrijeme osvojio susjedni Egipat i priključio ga svom carstvu. Kambiz i Arkesilaj su postali dobri prijatelji.

Prema Herodotu, Arkesilaj je bio lošeg karaktera te je 518. pne., nezadovoljan demokratskim ustavom koga su donijeli njegov otac i Demonaks, tražio da se vrate tradicionalne kraljevske ovlasti. Iako ga je podržavala uticajna majka, Kirenjani su se pobunili te ga protjerali na otok Samos, dok mu je majka otišla kod kralja Eueltona na ciparskoj Salamini kako bi tražila vojnu intervenciju. Nakon što je na Samosu prikupio vojsku, otišao je u Delfe kod proročice po savjet, te mu je tamo rečeno kako će se vratiti na vlast, ali ne smije biti okrutan prema svojim podanicima. Arkesilaj se uspio vratiti na vlast, ali je ignorirao savjet,te je ponovno prognan. Utočište je ovaj put našao u kirenajskom gradu Barka, gdje mu je vladao Alazir. Herodot navodi da se Arkesilaj oženio za Alazirovu kć. Međutim, nekadašnji kirenjanski prognanici su ga u Barci prepoznali na tržnici i ubili zajedno s Alazirom. Njegov sin Bat je, pak, 515. pne. postao novi kralj Kirene.

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Arkesilaj III od Kirene
Dinastija Batijada
Umro/la: 515. pne.
Kraljevske titule
Prethodi:
Bat II
Kralj Kirene
530. pne. – 515. pne.
Slijedi:
Bat IV