Arhimedov puž

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arhimedov puž

Arhimedov puž, takođe poznat kao pužna turbina, je turbina za vodu, koja se koristi za prenos potencijalne energiju od gornjeg nivoa vode u realnu energiju. Može se uporediti sa vodeničarskim točkom odnosno točakom na vodu. Međutim, u odnosu na točak za vodu, pužna turbina ima mnogo veću efikasnost. Turbina se sastoji od rotora u obliku Arhimedovog puža, koji rotira u polukružnom koritu. Voda teče kroz turbinu i njena težina pritiska na dole lopatice turbine, koja zauzvrat primorava turbinu da se okreće. Voda teče slobodno kroz turbinu nazad u reku. Gornji kraj pužne turbine je povezan sa generatorom preko menjača.

Istorija[uredi | uredi kod]

Varžtas turbina hidroelektrine Gorin, Lenkija

Arhimedova pužna turbina je drevni izum, koji se veruje da je jednostavna mašina. Veruje se da je puž izmislio Arhimed ze Sirakus ( 287-212 pne ). U 1819-oj god. francuski inženjer Klod Luj Mari Anri Navije ( 1785-1836 ) je predložio korišćenje Arhimedovog puža kao vida vodeničnog točka. U 1922-oj Vilijam Moerscher je u Americi patentirao hidrodinamičku pužnu turbinu. U 1990- Karl-Avgust Radlik (1912-2001) i profesor Karel Brada su razvili misao da se pomoću Arhimedovog puža razvije vodena turbina. Prvi model turbine je testiran u Pragu 1995. i 1996. Godine 1997. Češka kompanija Sigma Hranice, pod rukovodstvom Karel-Avgust Radlika i profesora Karel Brada, predstavila je prvi prototip Arhimedove pužne turbine, koja je kasnije instalirana u Obere Schlagveidmuhle. Postoje brojne sadašnje instalacije na malim hidroelektranama u Evropi. Prvi Arhimedova pužna turbina u Poljskoj je instalirana od strane češke kompanije GESS - CZ , sro iz Hranice u junu 2011 na reci Radomka u Jastrzebia oblast pod Radomilemi.

Dodatci[uredi | uredi kod]

Arhimedova pužna turbina se primenjuje na rekama sa relativno niskim padom (od 1 m do 10 m ) i sa malim proticajima ( do oko 10 m3 /s sa jednom turbinom ). Zahvaljujući konstrukciji i sporom kretanju lopatica turbine, turbina se smatra da je prijateljska po životnu sredinu i životinski svet. Često je označena kao " fishfriendli ". Arhimedska turbina se može koristi u bilo kojoj situaciji gde postoji stroga obaveza da se pazi na okolinu i životinjski svet.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • William Moerscher - Patent US1434138
  • K. Brada, K.-A. Radlik - Water Screw Motor to Micro Power Plant - First Experiences of Construction and Operation (1998)
  • K. Brada - Micro Power Plant with Water Screw Motor (1995)
  • K. Brada, K.-A. Radlik - Water Power Screw - Characteristic and Use (1996)
  • K. Brada, K.-A. Radlik, (1996). Water screw motor for micropower plant. 6th Intl. Symp. Heat exchange and renewable energy sources, 43–52, W. Nowak, ed. Wydaw Politechniki Szczecińskiej, Szczecin, Poland.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]