Araros

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Araros ili Ararot (grč. Ἀραρὼς), rođen 387. pne., sin Aristofanov, bio je grčki komediograf koji je stvarao u okviru srednje atičke komedije.

Njegova braća Filip i Nikostrat takođe su pisali komedije. Aristofan ga je 388. pne. izveo na pozornicu kao glavnoga glumca u komadu Pluto, poslednjem koji je sam producirao. Aristofan je, naime, napisao još dva komada, Kokal (Κώκαλος) i Αἰολοσίκων, koje je na pozornicu izveo Araros,[1] verovatno nedugo nakon produkcije komedije Pluto. Vlastitu komediju Araros je prvi put producirao 375. pne.

Suda kao njegove komedije pominje ove: Adonis (ljubavna tematika), Kenej, po mitskom Keneju (ljubavna tematika), Kampylion, što je bio i naslov jedne Eubulove komedije, Rođenje Panovo, Mala devica (možda takođe ljubavna tematika), te Himenej, opis svadbe.

Sve što znamo o njegovom dramskom umeću sadržano je u ovom odlomku Aleksida, koji je međutim bio njegov takmac u dramskim nadmetanjima: "Želim da uzmeš malo vode: imam unura veliki bunar s vodom hladnijom od Ararosa".[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Hipoteza 4 uz Aristofanov Pluto
  2. Atenej, III, 123e.