Apaches (banda)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Apaši)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Naslovnica Le Petit Journala (20. oktobar 1907) s tekstom "Apaši su čir Pariza. Više od 30.000 skitnica protiv 8.000 gradskih policajaca."

Apaši (francuski: Apaches) je izraz kojim se u Francuskoj u prve dvije decenije 20. vijeka opisivali pripadnici pariških uličnih bandi i organiziranog kriminala, a koje je karakterizirao specifičan nonkonformistički životni stil, način odijevanja i običaji zbog koje ih današnji historičari retroaktivno nazivaju kriminalnom supkulturom. Ime su dobili po francuskom nazivu za indijanski narod Apači, sa čijim ratnicima su dijelili navodnu okrutnost i brutalnost. Uglavnom su djelovali na području pariškog Montmartrea, a kriminalna djelatnost se uglavnom sastojala od razbojničkih pljački na ulicama, pri čemu su se koristio svojevrsni kodeks kriminalnih trikova, odnosno napadi tri ili više apaša na jednu žrtvu. Jedna od takvih trikova je bio coup du père François ("udarac oca Françoisa), pri čemu je jedan apaš imao zadatak garotirati žrtvu, drugi isprazniti njene džepove, a treći držati stražu. Apaše je također karakterizirala sklonost korištenju specijalnog oružja koje se moglo lako skrivati, pri čemu je najbolji primjer tzv. apaški revolver. Brojnost apaša na pariškim ulicama, odnosno sklonost tadašnjeg tiska da detaljno izvještava o njihovim zločinima, je stvarao veliki strah među pripadnicima tadašnje buržoazije i "pristojnog društva", odnosno percepciju da apaši predstavljaju veliku opasnost po društveni poredak. Apaši su nestali za vrijeme i neposredno poslije prvim svjetskim ratom kada je generacija siromašnih mladih pripadnika radničke i nižih klasa - odakle su se uglavnom bili regrutirali apaši - izginula ili obogaljena na ratištima.

Književnici i umjetnici, pogotovo oni skloni boemskom načinu života, su ostavili brojna svjedočanstva o apašima. Jedno od njih je tzv. apaški ples koji je popularizirao Max Dearly. Apaši su također bili čest motiv popularne kulture, uključujući mladu filmsku industriju. Les Vampires, znameniti filmski serijal Louisa Feuilladea, je vjerojatno najpoznatije ostvarenje inspirirano apašima, a čiji zaplet prikazuje aktivnosti apaške bande koja terorizira Pariz. Kasnijim generacijama poznatije ostvarenje Zlatna kaciga Jacquesa Beckera iz 1952. godine, u kome Simone Signoret glumi djevojku oko koje će se sukobiti dva apaša.