Anubis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anubis i njegov polubrat Horus
in
p
wE16
Anubis
na hijeroglifima

Anubis je grčki naziv za boga-šakala povezanog s mumifikacijom i zagrobnim životom u egipatskoj mitologiji. U drevnom egipatskom jeziku, Anubis je poznat kao Inpu, (Anupu, Ienpw i sl.) Najstariji poznati spomen Anubisa je u Tekstovima piramida, na kojima je povezan s pokapanjem faraona. U ovom trenutku, Anubis je bio najvažniji bog mrtvih, ali on je bio zamijenjen tijekom Srednjeg kraljevstva Ozirisom. U novije vrijeme, tijekom Ptolomeja, Anubis je identificiran kao grčki bog Hermes, te postaje Hermanubis. U središtu ovog kulta je grad Cynopolis, mjesto čiji je grčki naziv jednostavno značio "grad pasa". U knjizi "The Golden Ass", nalaze se dokazi da je poklon ovom bogu bio održavan i u Rimu. Doista, Hermanubis se također pojavljuje u alkemičarskoj književnosti srednjega vijeka i renesanse. Iako su Grci i Rimljani egipatske bogove doživljavali bizarnima i primitivnima, Anubisa su povezali i sa Siriusom u raju, i Kerberom u paklu. Anubis poprima razne naslove u vezi s njegovom pogrebnom ulogom. Često se miješa s bogom Uapuatom.

Opis Anubisa[uredi | uredi kod]

Anubis je obično portretiran kao čovjek šakalove glave, ili u potpunosti u psećem liku. Bio je snažno povezan s grobljima u starom Egiptu, jer je to bila životinja koja je prijetila oskvrnuću ljudskih tijela. Njegova je glava crna, što podsjeća na plodno tlo uz Nil, Kemet, potrebno za zemljoradnju, ali i na smrt. Anubis je opisan u pogrebnim kontekstima, gdje je prikazan pohađajući mumije ili sjedeći na grobu štiteći ga. U stvari, tijekom balzamiranja, svećenik je stavljao masku Anubisove glave. U Novom kraljevstvu će se pojaviti pečati s Anubisovim likom. Zadaća Anubisa u podzemlju je vaganje srca, središta misli i osjećaja.

Uloga u mitologiji[uredi | uredi kod]

Šakal Anubis na grobu

Izvorno, u Ogdoadi iz Hermopolisa, on je bog u podzemlju. Ima ženu, Anput (koja je zaista samo njegov ženski aspekt), koja je opisana upravo ista, kao božica-šakal. Njegove su žene i Neheb Kau, Nehebka, i Kebechet, božice koje se s toplom vodom i pročišćavanjem organa brinu za dušu pokojnika. Kebechet je također njegova kćer. Njegov otac je bio izvorno Ra u mnogim papirusima koji su pronađeni u piramidama, (Anubis bi bio četvrti sin Ra.) Ali u kasnijoj dobi, njegov otac je postao Oziris, a njegova majka Neftis, iako jedan mit tvrdi da Neftis spavala s Ozirisom prerušena u Izidu, a kad je vidjela svoje dijete, napustila ga je. Slijedeći sjedinjavanje Eneade i Ogdoade, kao rezultat sjedinjavanja Ra i Atuma, Anubis je postao manji bog u podzemlju, čime se sve više popularizira Oziris tokom Srednjeg kraljevstva. Kad je legenda o Ozirisu i Izidi postala popularna, Ozirisovi organi su dani Anubisu na dar. Uz ovu vezu, Anubis je postao zaštitnik mumija i balzamiranja: tijekom pogrebnog obreda mumifikacije i balzamiranja ilustracije iz Knjiga mrtvih često pokazuju svećenika kako nosi Anubisovu masku pred mumijom. Budući da je više povezan s vjerovanjima o vaganju srca nego Oziris, Anubis je zadržao ovaj aspekt, i postao "čuvar smrti". Anubis je često opisan u izdanjima Knjiga mrtvih kao bog koji je obavljao mjerenje srca pokojnika i pera istine (Ma'at) u prisustvu Thotha (kao književnika, zapisuje rezultat) i Ozirisa (kao suca). Anubis je više štovan u Gornjem Egiptu. Prema jednoj verziji, Anubisov je otac Set, Neftisin muž, za kojeg se obično kaže da je crvenokos i neplodan. on je bog mrtvih i spada u lose bogove.