Antonije R. Majstorović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Antonije Majstorović
Datum rođenja: [[]] [[]]
Mesto rođenja:  ()
1866.    [[]] 1866.
Mesto smrti:  ()

1866. Antonije Majstorović (Ranković) je bio sin Ranka Majstorovića (17681840) iz Azanje. Antonije Majstorović je bio član Narodnog suda (1833.) i državni savetnik. Član Državnog saveta postao je u vreme kneza Aleksandra Karađorđevića.

Bavio se pisanjem pesama i bio član Knjaževsko-srbskog teatra Joakima Vujića koji je postojao u Kragujevcu u periodu 1834-1836. godine. Takođe je i pomogao u osnivanju prve državne osnovne škole u Azanji.

U modernoj srpskoj istoriji ostao je poznat kao jedan od organizatora tzv. "Majstorovićeve zavere“ iz 1863. zajedno sa još 35 istomišljenika. „Zavera“ je imala za cilj planiranje i ubistvo kneza Mihaila Obrenovića i povratak na presto Karađorđevića.

Antonije Majstorović i drugovi su posle višemesečne istrage izvedeni pred smederevski Okružni sud, koji je maja 1864. godine (po starom kalendaru) doneo presudu. Sudsko veće je 26 zatvorenika osudilo, četvorica su, kako se u ono vreme govorilo, „pušteni ispod suđenja“, a četvorica oslobođena zbog nedostatka dokaza. Međutim, nijednom od osuđenih nije bila izrečena kazna veća od dve godine zatvora.

Odluka Velikog suda od 3. juna 1864. godine, kojom su oslobođeni svi učesnici „Majstorovićeve zavere“ zaprepastila je kneza Mihaila, Vladu i Savet. Ovakva odluka je dovela do obračuna kneza Mihaila sa sudijama Velikog suda i njih petorica je osuđeno na zatvorsku kaznu od tri godine. Afera je nanela ogromnu moralnu štetu režimu kneza Mihaila Obrenovića i posle toga on više nije važio kao demokratski. Antonije Majstorović je streljan u Azanji 1866. godine.