Anton Janša

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anton Janša
Barok
Janšina ilustracija na košnici
Biografske informacije
Rođenje20. maj 1734., Breznica, Žirovnica, Kranjska
Smrt13. septembar 1773., Beč
Opus
Poljeslikarstvo, pčelarstvo
PraksaKranjska, Austrija

Anton Janša ili Anton Janscha kako su ga zapisivali Austrijanci (* Breznica, Žirovnica, Kranjska, 20. maj 1734. - † Beč, 13. septembar 1773.[1]) bio je dvorski pčelar Marije Terezije i akademski slikar.

Biografija[uredi | uredi kod]

Zna se da je zajedno sa svoja dva brata Valentinom i Lovrom izuzetno puno crtao (uredili su si vlastiti atelje u roditeljskoj kući), pa su se premda nepismeni uputili u Beč i upisali na K & K Akademie der bildenden Künste in Wien, koju je Anton završio 1766. kao graver.[1] Ali se Anton nije posveti slikarstvu, kao njegov brat Lovro koji je postao profesor na Akademiji, već svojoj drugoj puno većoj ljubavi - pčelama.

Od 1769. godine Janša radi kao dvorski pčelar, a godinu dana kasnije promoviran je za prvog carskog instruktora tog tada novog zanimanja.[1] Nakon tog je do smrti obilazio po austrijskim zemljama i držao predavanja o uzgoju tih korisnih insekata.

Nakon smrti, Slovenski pčelari podigli su 1884. ploču na njegovoj rodnoj kući i stavili pod zaštitu kućicu sa svim njegovim košnicama. [1]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Abhandlung vom Schwärmen der Bienen (Wien 1771)

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Janša, Anton (slovenski). Slovenska biografija. Pristupljeno 28. 05. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Anton Janša