Anton Gnamb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zgrada Vohinz, navodno Gnambova

Anton Gnamb (?. – Rijeka, 1806.), riječki arhitekt i urbanist.

Najznačajniji je barokni graditelj druge polovice XVIII. stoljeća u Rijeci i na Kvarneru. U Rijeku je došao iz Trsta 1773. godine, gdje je dotad radio kao građevinski inspektor pri Tršćanskom namjesništvu.

Od 1777. postao je glavnim inženjerom Riječkog gubernija. Projektirao je mnoge zgrade, te nadzirao gradnje u cijelom Kvarneru. Izradio je prvi plan razvoja Rijeke, koji je obuhvaćao širenje urbaniziranih područja izvan Staroga grada. Prema njegovima je urbanističkim zamislima konfiguriran Korzo, središnja gradska ulica, i njen istočni produžetak Kontrada od Jarka, prema nekadašnjem rovu oko gradskih zidina. Također je prema njegovim planovima izgrađena Pjaca Urmeny (Pjaca Scarpa, Beogradski trg, bana Jelačića) i Kontrada Fiumara te čitavi četvrtovi nazvani Novi grad, na nasutom terenu južno od Korza. Gnamb je autor niza infrastrukturnih projekata od izgradnje nove luke na starom ušću Rječine (Mrtvi kanal) u more, do cesta i mostova građenih u Gorskom kotaru radi spajanja Rijeke s unutrašnjošću.

Od njegovih arhitektonskih djela ističe se stara guvernerova palača (1780.), četverokrilno zdanje s unutrašnjim dvorištem s arkadama, koje se do 1896. nalazilo na mjestu današnje palače Adria. Sagradio je niz privatnih kuća, poput palače Vuković iz 1789. godine (Korzo 2), a pripisuju mu se i palača Wohinz (Korzo 8) te palača Adamić na Fiumari(1787.). Gnamb je također sudjelovao u obnovi kaštela u Kraljevici te niza crkava.

U uredu Riječkog gubernija, Gnamb je imao svoje pomoćnike koji su i sami projektirali zgrade. Među njima su se isticali Ignac Hollub, te Andrea Lodovico (Ljudevit) Adamich, kasnije poznati riječki trgovac. Arhitektura Antona Gnamba u mnogome je jednostavna inžinjerska arhitektura, ali pojedine, ambiciozno zamišljene zgrade, imaju stilska obilježja kasnobaroknog klasicizma.

Literatura[uredi | uredi kod]