Anthony Burgess

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anthony Burgess
Biografske informacije
Rođenje(1917-02-25)25. 2. 1917.
Harpurhey, Manchester
Smrt22. 11. 1993. (dob: 76)
St John's Wood, London
PseudonimJoseph Kell, John Burgess Wilson
Nacionalnostbritansko
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisac, kritičar, kompozitor, libretist, pjesnik, pijanist, dramatičar, scenarist, novinar, esejist, putopisac, spiker, prevoditelj, lingvist, edukator
Opus
1956-1993
Književni pravacmodernizam
Književne vrstehistorijski žanr, filozofski roman, satira, epika, špijunski žanr, horor, biografija, književna kritika, putopis, autobiografija
Temeegzil, kolonijalizam, Islam, vjera, pohota, brak, zlo, alkoholizam, homoseskualnost, lingvistika, pornografija
Inspiracija

Anthony Burgess (25.2. 191722.11. 1993.) bio je britanski romanopisac, kritičar i kompozitor. Također je bio aktivan kao libretist, pjesnik, pijanist, dramatičar, scenarist, novinar, esejist, putopisac, spiker, prevodilac, lingvist i edukator.

Rođen je u Harpurhey, blizu Manchestera na sjeverozapadu Engleske, a veliki dio života je proveo u Jugoistočnoj Aziji, SAD i na Mediteranu.

Burgessova proza uključuje tzv. malajsku trilogiju (The Long Day Wanes), o sumraku Britanskog Imperija na Istoku; kvartet romana Enderbyju, samotnom pjesniku i njegovoj muzi; Nothing Like the Sun, klasičnu spekulativnu rekonstrukciju Shakespeareovog ljubavnog života; kultno istraživanje prirod zla A Clockwork Orange; i remek-djelo Earthly Powers, panoramsku sagu o 20. vijeku.

Burgess je pisao kritičke studije o Joyceu, Hemingwayu, Shakespeareu i Lawrenceu, traktate o lingvistici Language Made Plain i A Mouthful of Air, te je bio plodan novinar, pišući na nekoliko jezika.

Preveo je i adaptirao Cyrano de Bergerac, Kralj Edip i Carmen za teatar; napisao scenarije za mini-serije Jesus of Nazareth i Moses the Lawgiver; izmislio prahistorijski jezik koji se govori u filmu Potraga za vatrom; i komponirao Sinfoni Melayu, Simfoniju (No. 3) u C-duru i operu Blooms of Dublin.

Izabrana djela[uredi | uredi kod]

(V. Popis Burgessovih djela za potpuni potpis, uključujući muzička djela.)

Romani[uredi | uredi kod]

Poezija[uredi | uredi kod]

Priče[uredi | uredi kod]

Publicistika[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]


Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Šablon:WiredForBooks