Anthony Burgess

Izvor: Wikipedia
Anthony Burgess
Datoteka:Biswellbio.jpg
Omot biografije Andrew Biswella iz 2005. godine (Picador)
Osnovni podaci
Rođenje 25. februar 1917. (1917-02-25)
Harpurhey, Manchester
Smrt novembar 22 1993. (dob: 76)
St John's Wood, London
Pseudonim Joseph Kell, John Burgess Wilson
Zanimanje romanopisac, kritičar, kompozitor, libretist, pjesnik, pijanist, dramatičar, scenarist, novinar, esejist, putopisac, spiker, prevoditelj, lingvist, edukator
Nacionalnost britansko
Djelo
Period 1956-1993
Žanrovi historijski žanr, filozofski roman, satira, epika, špijunski žanr, horor, biografija, književna kritika, putopis, autobiografija
Teme egzil, kolonijalizam, Islam, vjera, pohota, brak, zlo, alkoholizam, homoseskualnost, lingvistika, pornografija
Književni pokret modernizam


Anthony Burgess (25.2. 191722.11. 1993.) bio je britanski romanopisac, kritičar i kompozitor. Također je bio aktivan kao libretist, pjesnik, pijanist, dramatičar, scenarist, novinar, esejist, putopisac, spiker, prevodilac, lingvist i edukator.

Rođen je u Harpurhey, blizu Manchestera na sjeverozapadu Engleske, a veliki dio života je proveo u Jugoistočnoj Aziji, SAD i na Mediteranu.

Burgessova proza uključuje tzv. malajsku trilogiju (The Long Day Wanes), o sumraku Britanskog Imperija na Istoku; kvartet romana Enderbyju, samotnom pjesniku i njegovoj muzi; Nothing Like the Sun, klasičnu spekulativnu rekonstrukciju Shakespeareovog ljubavnog života; kultno istraživanje prirod zla A Clockwork Orange; i remek-djelo Earthly Powers, panoramsku sagu o 20. vijeku.

Burgess je pisao kritičke studije o Joyceu, Hemingwayu, Shakespeareu i Lawrenceu, traktate o lingvistici Language Made Plain i A Mouthful of Air, te je bio plodan novinar, pišući na nekoliko jezika.

Preveo je i adaptirao Cyrano de Bergerac, Kralj Edip i Carmen za teatar; napisao scenarije za mini-serije Jesus of Nazareth i Moses the Lawgiver; izmislio prahistorijski jezik koji se govori u filmu Potraga za vatrom; i komponirao Sinfoni Melayu, Simfoniju (No. 3) u C-duru i operu Blooms of Dublin.

Izabrana djela[uredi - уреди]

(V. Popis Burgessovih djela za potpuni potpis, uključujući muzička djela.)

Romani[uredi - уреди]

Poezija[uredi - уреди]

Priče[uredi - уреди]

Publicistika[uredi - уреди]

Reference[uredi - уреди]


Vanjske veze[uredi - уреди]

Šablon:WiredForBooks