Anitta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anitta, sin Pithane, bio je kralj Kussare, još uvijek nepronađenog grada. On je najstariji vladar koji je dao sastaviti tekst na hetitskom jeziku.

Anitta je vladao sredinom 18. vijeka pne. te je napravio Anittin tekst (CTH 1.A, uredio StBoT 18, 1974)[1], najstariji poznati tekst na hetitskom jeziku (i najstariji poznati indoevropski tekst uopće). Ovaj tekst izgleda predstavlja klinopisni zapis Anittih zapisa u Kanishu, možda prikupljen od strane Hattusilija I, jednog od najstarijih hetitskih kraljeva Hattuse.

Anittin tekst ukazuje da je Anittin otac Pithana osvojio Nešu (Kanish, Kültepe), koji je kasnije postao važan grad kraljevstva Kussara. Za vrijeme svoje vladavine Anitta je porazio hatijskog kralja Piyustija i zatim osvojio njegovu prijestolnicu - buduću hetitsku prijestolnicu Hattusu. Zatim je uništio grad, posadio potočarke među ruševinama i na njih vacio kletvu.

Anittino ime se nalazi na bodežu pronađenom u Kültepeu a isto tako, zajedno s imenom njegovog oca Pithane, na različitim tekstovima u Kültepeu, kao i u kasnijim hetitskim zapisima.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Pithana
Hetitski kralj Nepoznat/a
Sljedeći poznati nositelj titule:
Tudhaliya