Historijsko središte grada Angra do Heroismo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Angra do Heroísmo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Historijsko središte grada Angra do Heroismo na Azorima
Svjetska baštinaUNESCO
 Portugal (Evropa)
Registriran:1983. (7. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv vi
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Historijsko središte grada Angra do Heroismo na otoku Terceira na Azorima, upisano je na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi - 1983.[1], iste godine kad i Torre de Belém i Mosteiro dos Jerónimos.

U UNESCO-ovu obrazloženju stoji da je Angra uvrštena u registar mjesta od izuzetnog značaja za čovječanstvo - zbog njezine luke na sredini Atlantika, koja je odigrala veliku ulogu od 15. do 19. vijeka, kao i zbog dviju vojnih utvrda São Sebastião i São João Baptista iz 16. vijeka, koje su jedinstveni primjer tadašnjih vojnih utvrda (one su bile dobrano oštećene u potresu 1980., ali su naknodno restaurirane).

Sam centar Angre (ako se izuzmu bočne utvrde) je fizički mali, ima samo oko 6 km².

Historija izgradnje[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Angra do Heroismo
Zgrada carine (Cais da Alfândega) u gradskoj luci

Luka Angre odigrala je veliku ulogu u historiji pomorskih istraživanja 15. i 16. vijeka, jer su se u njoj zaustavljali radi opskrbe i nevremena, svi brodovi na plovidbi za Afriku, Aziju, obje Amerike i na povratku u Evropu. I Vasco da Gama 1499. i Pedro de Alvarado 1536. koristili su se tom lukom na svojim putovanjima u Indiju i Afriku. U Angri je osnovana Uprava Indijske flote (Provedoria das Armadas e Naus da India).[1]

Castelo de São Sebastião

Mjesto za izgradnju grada izabrali su sami pomorci koji su prvi doplovili do njega, zbog odlične luke zaštićene od oceanskih vjetrova brdima oko dva prirodna bazena, Bova i Sidrište (Angra -po njemu je grad dobio ime). Odmah je izgrađen nesavladiv obrambeni sistem sa dvije velike utvrde sa svake strane ulaza u luku; São Sebastião i São Filipe (današnji São João Baptista). Ali se istovremeno, odlučilo da se odustane od prvobitnog plana da se grad izgradi kod utvrde, zbog velikih vjetrova. Tako da je grad izgrađen u dolini između utvrda, ali sa strogo pravilnih ortogonalnim rasporedom ulica, i to je dotada bio jedinsveni primjer prilagodbe urbanog modela određenim klimatskim uvjetima. Angra je dobila status kraljevskog grada 21. augusta 1534, iste godine, postala je i sjedište Nadbiskupije Azori.[1] Taj visoki hijerahiski položaj pridonio je da grad dobije brojne monumentalne barokne građevine; katedralu Santissimo Salvador, crkve Misericordia i Santo Espérito, samostane franjevaca i jezuita. Čak i nakon katastrofalnog potresa od 1. januara 1980., Angra je sačuvala veći dio svoje spomeničke baštine.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

Fortaleza de São João Baptista na brdu Brasil

Za razliku od drugih gradova iz polovice 15. vijeka, Angra do Heroismo je planski građena, sa strogim ortogonalnim rasterom ulica, i centralnim trgom Praça Velha (Stari trg) u sredini grada koji se izvorno zvao Praça dos Santos Cosme e Damião (Trg sv. Kuzme i Damjana) a kasnije Praça da Restauração (Trg obnove). Taj trg sa vijećnicom, je vjekovima bio poprište svih važnijih gradskih aktivnosti, od svakodnevne trgovine, do nedjeljne koride i stratišta za osuđenike koji su vješani na njemu.

Praça Velha (Stari trg) sa obnovljenom gradskom vijećnicom (kraj 18. vijeka)

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores (engleski). Unesco. Pristupljeno 26. 11. 2011. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]