André Bazin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
André Bazin
Biografske informacije
Rođenje(1918-04-18)18. 4. 1918.
Angers, Francuska
Smrt11. 11. 1958. (dob: 40)
Nogent-sur-Marne, Francuska
Obrazovanje
Zanimanjefilmski kritičar
Opus
Književni pravacFrancuski novi val
Književne vrstefilmska kritika, filmska teorija
Znamenita djela

André Bazin (18. april 1918- 11. novembar 1958) je bio francuski filmski kritičar i jedan od najuticajnijih teoretičara u historiji filma, poznat kao osnivač uglednog časopisa Cahiers du cinema, odnosno pokrovitelj pokreta poznatog kao Francuski novi val.

Bazin je karijeru filmskog kritičara započeo 1943. godine. U svojim kritikama je nastojao objasniti i približiti ono što je smatrao najboljim filmovima širokim masama, te također bio pobornik stava da bi se detaljne filmske kritike trebali pisati samo o filmovima koji se sviđaju, odnosno da bi filmske kritike trebale biti konstruktivne. Bazin je preferirao dokumentarne filmove i italijanski neorealizam, smatrajući da takvi filmovi gledatelju pružaju ono što je nazivao "objektivnim realizmom"; iz istih razloga je preferirao režisere poput Howarda Hawska, koje je nazivao "nevidljivima", te smatrao kako se filmska naracija može najbolje ostvariti kroz široke kadrove (poput onih koje je koristio Jean Renoir) te izbjegavanje brze montaže i sličnih postupaka karakterističnih za dotada popularnu sovjetsku montažnu teoriju. Bazin je također smatrao kako film mora biti vjerodostojan odraz ličnosti režisera, a što je godine 1954. dodatno razradio njegov štićenik François Truffaut u članku Izvjesna tendencija francuske kinematografije i tako pružio podlogu za autorsku teoriju.

Bazin je umro od leukemije na dan kada je Truffaut započeo snimanje svog znamenitog režijskog debija 400 udaraca; Truffaut se svom mentoru odužio posvetom na špici.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Online eseji[uredi | uredi kod]