Amlaíb Cuarán

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kovanica iskovana u Yorku početkom 940-ih, glava (desno) prikazuje trikvetru i natpis ANLAF CVNVNCC (kralj Anlaf, staroengleski oblik za Amlaíb /Óláfr), glava (lijevo) prikazuje zastavu, možda Gavranov barjak i ime kovača Ascolfa.

Amlaíb mac Sitric (cca. 927–981; staronordijski: Óláfr Sigtryggsson), kolokvijalno poznat kao Amlaíb Cuarán, na staronordijskom: Óláfr kváran, bio je nordo-gelski vosjkovoša i poglavica koji je u nekoliko navrata bio kralj Northumbrije i kralj Dublina. Njegov nadimak cuarán se obično prevodi kao "sandala". Ime mu je poznato i u angliciziranim oblicima kao što su Olaf Cuaran i Olaf Sihtricson, pogotovo vezanim uz kratkotrajnu vladavinu nad Yorkom.[1] Bio je posljednja ličnost iz klana Uí Ímair koja je igrala važnu ulogu u politici tadašnje Britanije i Irske.

Amlaíb je dva puta, a možda čak i tri, bio vladar Northumbrije a dva puta vladar Dublina i vazalnih teritorija; njegova vladavina nad tim područjima je, uz prekide, ukupno trajala oko četrdeset godina. Bio je poznat kao veliki i nemilosrdni ratnik, poznat po pljačkanju crkava, ali je posljednje godine života proveo kao mirni redovnik u Opatiji Iona. Rođen je u doba kada je Uí Ímair dominirao Britanijom i Irskom, ali je u vrijeme njegove smrti kraljevina Dublin bila manje značajan faktor u Irskoj; s druge strane se sam grad Dublin pod njegovom vladavinom razvio kao značajno trgovačko središte te postao primamljivom metom svih kasnijih ambicioznih irskih vladara.

Amlaíbov život je poslužio kao prototip za fiktivni lik Haveloka Danca. Tokom života je bio pokrovitelj irskih bardova i skandinavskih skaldova koji su ispjevali niz pjesama u njegovu slavu. Amlaíb je najmanje dva puta bio oženjen, i imao niz djece koja su se vjenčala za članove irskih i skandinavskih kraljevskih kuća. Njegovi potomci su vladali Otkom Man i Hebridima sve do 13. vijeka.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Na staroengleskom se zvao Anlaf. Irskim govornicima je bio poznat kao Amlaíb mac ua Ímair ili Amlaíb ua Ímair iako je moguće da je bilo više ličnosti s tim imenom. Njegov nordijski nadimak "Olaf Crveni" je dijelilo nekoliko nordijskih vladara u Irskoj i Britanskim Otocima.

Literatura[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Amlaíb mac Gofrith
kralj Northumbrije
zajedno sa Ragnallom ?

941–944
Slijedi:
Ragnall ili engleska vlast
Prethodi:
Blácaire mac Gofrith
kralj Dublina
945–947
Slijedi:
Blácaire mac Gofrith
Prethodi:
engleska vlast?
kralj Northumbrije
949–952
Slijedi:
Erik Krvava sjekira
Prethodi:
Gofraid mac Sitriuc
kralj Dublina
952–980
Slijedi:
Glúniairn