Američki nacionalni zavod za standardizaciju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Logo organizacije

ANSI (engl. American National Standards Institute) — Američki nacionalni zavod za standardizaciju, je neprofitna organizacija koja nadgleda razvoj standarda za proizvode, servise, procese i sisteme u SAD. Ova organizacija takođe usklađuje standarde SAD sa međunarodnim standardima, tako da se američki proizvodi mogu koristiti širom sveta. Na primer, standardi se brinu da ljudi koji imaju neku vrstu kamere mogu naći film koji im treba bilo gde na svetu.

ANSI je nacionalni standard Sjedinjenih Američkih Država koji propisuje Nacionalni zavod za standardizaciju (American National Standards Institute)

Istorija[uredi | uredi kod]

Istorija ANSI-ja počinje još 1918. kada ga je osnovalo pet inženjerskih društava i tri državne ustanove. Tada je poslovao pod nazivom American Engineering Standards Committee (AESC) koja je 1928. dobio ime American Standards Association (ASA). ASA se 1966. reorganizovala i postala United States of America Standards Institute (USASI) da bi konačno 1969. dobio svoj daleko poznatiji naziv – ANSI.

Korisnici[uredi | uredi kod]

Korisnici ANSI-ja su mnogobrojne vladine agencije, organizacije, korporacije, akademska i internacionalna tela i mnogobrojni pojedinci. Preko 125.000 kompanija i 3.500.000 profesionalaca u 150 država širom sveta koristi ANSI.

Usluge[uredi | uredi kod]

Korisnicima ANSI standarda date su mnogobrojne beneficije. Svakom korisniku omogućeno je posedovanje neograničenog boja izaslanika, pristup informacijama iz ANSI Document Library kao i uvid u biznisne resurse. Omogućena su i učešća u političkim i planskim delovanjima organizacije, uđešće na međunarodnim ANSI debatama kao i učešće u Standardnom odboru. Moguće je i upravljanje u Internacionalnom sekretarijatu i TAG-u.

Razlike[uredi | uredi kod]

ANSI je jedan od najkorišćenijih standarda. Pre sveha zahvaljujući jakoj američkoj politici i ekonomiji i njihovom proboju na inostrano tržište. Zbog velike primene, odrećeni ANSI standardni elementi usvojeni su od strane ISO kao međunarodni. Ipak razlike između ANSI i nekog ne američkog standarda (npr. ISO, JUS, DIN, GOSP...), najuočlivije su u sektorima konstruisanja i izgradnji i iženjerstvu. Karakteristične su razlike u tehničkoj dokumentaciji nastale pre svega zbog korišćenje različitih mernih jedinica. Dok ANSI propisuje korišćenje inča i pogleda sa desno, ISO propisuje milimetre i pogled sa levo. Primetni su i različiti načini postavljenja kotnih brojeva i linija, kao i samih kota.

Partnerstvo[uredi | uredi kod]

ANSI je član mnogobrojnih organizacija od kojuih su najznačajnija članstava u:

  • COPOLCO (engl. International Organization for Standardization Committee on Consumer Policy)
  • USNC/IEC (engl. USNC - U.S. National Committee of the International Electrotechnical Commission; IEC International Electrotechnical Commission) - Međunarodni elektrotehnički komitet - neprofitna međunarodna organizacija koja se bavi propisivanjem standarda iz elektrotehničkih oblasti.
  • IAF (engl. International Accreditation Forum)

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]