Ambanja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ambanja
Koordinate: 13°40′S 48°27′E / 13.667°S 48.450°E / -13.667; 48.450
Država  Madagaskar
Provincija Antsiranana
Regija Diana
Visina 27
Stanovništvo
 - Urbano područje 29 980 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Ambanja na mapi Madagaskara
Ambanja
Ambanja
Ambanja na karti Madagaskara

Ambanja je grad na sjeverozapadu Madagaskara od 29 980 stanovnika [1] u Provinciji Antsiranana i Regiji Diana, administrativni centar istoimenog Distinkta Ambanja, koji se nalazi 233 km južno od provincijskog središta Antsiranane. U gradu živi najviše pripadnika malgaškog naroda Sakalava.

Historija[uredi | uredi kod]

Ambanja se kao gradsko naselje počelo formirati početkom 19. vijeka, kad su se u okolici počele osnivati velike plantaže. Od septembra 1848. u gradu djeluje katolička misija, a od 1955. grad je biskupsko sjedište.

Najpoznatiji artikl iz Ambanje - kakao

Geografske i klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Ambanja leži s desne strane rijeke Sumbiruno na početku njegove delte u Mozambički kanal, 15 km od mora. Grad leži u plodnoj dolini rijeke, okružen velikim plantažama kakaovca.

Ambanja ima vruću tropsku klimu.

Transport i privreda[uredi | uredi kod]

Ambanja je udaljena oko 865 km od glavnog grada Antananarivo, s kojim je povezana nacionalnom cestom br. 7, i sa Antsirananom nacionalnom cestom br. 6.

Grad ima i mali Aerodrom Ambanja (IATA: IVA ICAO: FMNJ) [2]

Ambanja je poznata kao centar proizvodnje kakaovca - koji se masovno sadi uz dolinu rijeke Sumbiruno, - od kojeg se pravi crna čololada Sambirano[3]. Većina njegovih stanovnika bavi se proizvodnjom ili preradom kakaovca i nešto malo ribarstvom. Grad ima par hotela, banaka i restorana, bolnicu i srednju školu.

U okolici grada na poluotoku Ambato, nalazi se sveto mjesto naroda Sakalava - Nosi Fali, u kojem oni slave historiju svog naroda.[4], na obali nalazi se ljetovalište Ankifi, sa lijepom plažom i hotelima.

Povezano[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]