Alvarezsaurus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alvarezsaurus
Restauracija
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Alvarezsauridae
Rod: Alvarezsaurus
Bonaparte, 1991.

Alvarezsaurus ("Alvarezov gušter") je rod malenih alvarezsauridnih dinosaura iz perioda kasne krede, prije 86 - 83 milijuna godina; nastanjivao je današnju Argentinu.

Pronađen je u formaciji Bajo de la Carpa 1987. godine, a naziv mu je 1991. godine dao paleontolog José Bonaparte prema argentinskom povjesničaru Don Gregoriou Alvarezu. Nekoliko fosila pronađeno je i u Mongoliji. Do danas su pronađeni neki kralješci, lopatica, nepotpuna zdjelica, dio donjih ekstremiteta i zubi; lubanja nikada nije pronađena.

Tipična vrsta je A. calvoi. Bio je bazalni član svoje porodice, u koju spadaju i poznatiji rodovi poput Mononykus i Shuvuuia. Alternativno se klasificira i sa teropodima i sa ranim pticama.

Opis[uredi | uredi kod]

Procjenjuje se da je bio dug oko 2 metra, a težio oko 20 kg. Njegova visina iznosila je 1,1 m. Bio je dvonožan, imao je dug rep (koji je činio dvije trećine ukupne dužine tijela), a po strukturi nogu može se zaključiti da je bio odličan trkač. Rep je također bio ukrućen, što je pomagalo u održavanju ravnoteže. Bio je pokriven perjem, osim na zadnjim udovima. Prednji udovi bili su maleni. Vrat je držao u poziciji u kojoj je ličio na slovo S. Smatra se da je bio kukcojed ili mesojed.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

Restauracija skeleta

Alvarezsaurus je prikazan u televizijskoj seriji Discovery Channel-a Dinosaur Planet, u kojoj spekuliraju da je lovio mlade Saltasauruse, mada oni nisu živjeli u to doba: Alvarezsaurus je oko 5 milijuna godina stariji od Saltasaurusa.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Bonaparte, J. F.; (1991):Los vertebrados fósiles de la Formación Rio Colorado, de la ciudad de Neuquen y cercanías, Cretácico Superior, Argentina. PALEONTOLOGÍA 4; 17-123 (1991).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]