Alter Kämpfer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Alter Kämpfer (na njemačkom doslovno "stari borac"; mn. Alte Kämpfe) je izraz kojim su se u nacističkoj Njemačkoj označavali veterani, odnosno najraniji članovi vladajuće Nacionalsocijalističke radnničke partije (NSDAP). Njime se prije svega odati priznanje članovima koji su se Partiji priključili prije dolaska na vlast, u vrijeme kada je bila u opoziciji i smatrala se malom i minornom strankom na rubu weimarske politike; status Alter Kämpfer je također trebao isticati njihovu iskrenu privrženost nacionalsocijalističkim idealima i spremnost na žrtvu za razliku članova koji su se kasnije priključili iz ličnih oportunističkih motiva.

Status Alter Kämpfer je bio prije svega rezerviran za sve one koji su članovima postali prije izbora za Reichstag u septembru 1930. godine, na kojima je NSDAP iznenada postala druga najjača stranka u Njemačkoj. Tada je zabilježen masovni priliv novog članstva, a oni koji su se tada priključili su u Partiji dobili nadimak "septembarci" (nem. Septemberlinge). Oni su, pak, imali bolji status od članova koji su se NSDAP prikuljučili u prva dva mjeseca nakon dolaska na vlast - u februaru i martu 1933. godine, a zbog čega su dobili ironični nadimak "Martovske ljubičice" (nem. Maerzgefallene).

Nacistički režim je "starim borcima" davao određene privilegije, kao i brojna priznanja i ordene, odnosno spomenice. U propagandi su bili prikazivani kao heroji, a često i kao mučenici, odnosno vrijeme prije dolaska NSDAP na vlast se nazivalo "vrijeme borbe" (nem. Kampfzeit).

V. također[uredi | uredi kod]