Alte Pinakothek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alte Pinakothek 1900. godine.
Alte Pinakothek danas.
Soba br. IX. s baroknim slikama.

Alte Pinakothek ili Stara pinakoteka u Münchenu je muzej europskog slikarstva u Münchenu. U njemu se čuva jedna od najznačajnijih svjetskih zbirki slikarstva od srednjeg vijeka do sredine 18. vijeka. Danas se nalazi u sklopu bavarskih državnih slikarskih zbirki.

Utemeljio ga je Ludovik I. 1800. godine, a izgradio ga je Leo Klenze 1826. godine. Nastala građevina je bila izrazito moderna za svoje doba i postala je modelom za mnoge druge muzejske zgrade (Rim, Sankt Peterburg, Bruxelles, Kassel, i dr.). Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je potpuno porušen, da bi se obnovio 1950-ih, a potpuno (unutarnje dekoracije) tek nedavno.

U Staroj pinakoteki je izloženo oko 800 slika, a najznačajnije su zbirke staronjemačkog, staronizozemskog i talijanskog slikarstva trecentta, renesansno slikarstvo Italije i Njemačke, te barokno slikarstvo Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i Španjolske. Od pojedinačnih slikara najviše su zastupljeni: Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Tizian, Peter Paul Rubens i Anthonis van Dyck.

Preko puta Stare pinakoteke nalazi se i Nova pinakoteka, u kojoj su izložena djela iz 19. i početka 20. stoljeća. Pored njih izgrađena je i Pinakoteka modernog slikarstva u kojoj se nalaze moderne i suvremene slike.

Galerija odabranih djela[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]