Aleksandar Vulin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Mandat(i)
Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije
Trenutna funkcija
Funkciju obavlja od 27. aprila 2014.
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić
Prethodnik Jovan Krkobabić
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije
27. jul 2012 - 27. april 2014.
Izbori 2012
Prethodnik funkcija, kao takva, nije postojala
Biografija
Veroispovest Ateista
Politička partija Pokret socijalista
Ranije:
Socijalistička partija Srbije
Savez komunista - Pokret za Jugoslaviju
Diploma sa Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu
Profesija Pravnik

Aleksandar Vulin (Novi Sad, SFRJ, 2. oktobar 1972) je srpski političar, diplomirani pravnik, novinar, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije i aktuelni Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije od 2014. godine.

Biografija[uredi | uredi kod]

Porodica Vulin vodi poreklo iz Bosne i Hercegovine. Osnovnu školu je završio u Novom Sadu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Politika[uredi | uredi kod]

Političku karijeru je započeo u Savezu komunista-Pokret za Jugoslaviju (SK-PJ) gde je došao do pozicije generalnog sekretara. Bio je jedan od osnivača Jugoslovenske udružene levice, gde je bio portparol i zamenik predsednika Direkcije JUL-a. Bio je i predsednik Jugoslovenske revolucinarne omladine. Godine 1998. podneo je ostavku na sve funkcije u JUL-u, nakon formiranja vlade SPS-a, SRS-a i JUL-a. Dve godine kasnije osnovao je Partiju demokratske levice, koja je juna 2002. godine, sa Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića, ušla u kolektivno članstvo SPS-a. Sa SPS-om se razišao 2006. godine, nakon afere „Kofer“. Bio je kolumnista listova „Svet“, „Nacional“, „Centar“, kao i politički komentator radija „Indeks“, a trenutno je odgovorni urednik lista „Pečat”. Godine 2008. osnovao je Pokret socijalista, čiji je trenutni predsednik.[1] Godine 2014. imenovan je za predsednika Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanje Roma. Do tada je tu funkciju obavljao predsednik Romske partije Srđan Šajn.[2]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Istinomer: Aleksandar Vulin, Pristupljeno 31. 7. 2012.
  2. [1] Blic, Pristupljeno 15.4.2020.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]