Aleksandar Blok

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aleksandar Aleksandrovič Blok)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aleksandar Aleksandrovič Blok
Александр Александрович Блок

Aleksandar Aleksandrovič Blok
Puno ime Aleksandar Aleksandrovič Blok
Rođenje 16. studenog 1880.
Rusija Sankt Peterburg, Rusija
Smrt 7. kolovoza 1921.
Rusija Petrograd, Rusija
Zanimanje vojni časnik
Nacionalnost Rusija Rus
Period pisanja 1898. - 1921.
Književne vrste poezija
Književni period modernizam (simbolizam)
Važnija djela

Aleksandar Aleksandrovič Blok (rus. Александр Александрович Блок, 16. studenog 1880. - 7. kolovoza 1921.) je bio ruski pjesnik, najznačajniji predstavnik ruskog simbolizma.

Odgojen u izrazito intelektualnoj sredini svoje porodice, upoznao se zarana s najboljim dostignućima ruskog i europskog pjesništva kao i modernog lirskog izraza. U književnost ulazi simbolističkim Pjesmama o divnoj dami (Stihi o prekrasnoj dami 1898.-1904.) u kojima obrađuje mistično-religioznu tematiku i u melodioznim stihovima punima nedorečenosti uspijeva izraziti nedefinirane težnje svoje generacije za nedostižnim idealom.

Postepeno se u njegovu poeziju počinje uvlačiti oštar smisao za životnu realnost i tematika se proširuje motivima iz gradskog života.

Pod utjecajem revolucionarnih gibanja u Rusiji, pjesnik napušta konačno i svoju društvenu izolaciju, priključuje se naprednim strujama i u svojoj najpoznatijoj poemi Dvanaestorica (Dvenadact', 1918.) daje grandioznu simboličnu viziju revolucije.

Stilski, Blok u toj poemi obogaćuje rafiniranu tehniku svog simbolističnog izraza (muzikalnost i ritmička raznolikost stiha, metaforika i simbolika) smionim miješanjem različitih stilova i tehnika (ubacivanjem žargona, parola, satire i parodija, folklornih elemenata itd.), te postaje jednim od preteča moderene europske poezije.