Albert Guay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Let Canadian Pacific Air Lines 108
Događaj - sažetak
Datum9. septembar 1949
Tipeksplozija podmetnute bombe
Mjestoiznad Cap Tourmentea
kraj Sault-au-Cochona
Kvebek, Kanada
Putnici19
Posada4
Poginulih23 (svi)
tip avionaDouglas DC-3
OperaterCanadian Pacific Air Lines
Broj repaCF-CUA
OdredišteBaie-Comeau, Kvebek

Joseph-Albert Guay (poznatiji kao Albert Guay; 23. septembar 1918 – 12. januar 1951) bio je kvebečki draguljar, poznat po tome što je 9. septembra 1949. tempiranom bombom vlastite izrade srušio putnički avion kako bi likvidirao vlastitu suprugu Ritu koja se nalazila među putnicima. Pri tome je uz nju poginulo još 18 putnika i 4 člana posade. Guayev plan se, međutim izjalovio jer je avion poletio sa nekoliko minuta zakašnjenja, te se srušio na zemlju umjesto u rijeku rijeku Saint Lawrence, a što je istražiteljima omogućilo da pronađu tragove eksploziva i druge forenzičke dokaze protiv Guaya, kao i protiv njegovih suučesnika, urara Généreuxa Ruesta i njegove sestre Marguerite Pitre. Na suđenju se ispostavilo da je motiv zločina bila Guayeva izvanbračna veza sa 19-godišnjom konobaricom Marie-Ange Robitaille, odnosno nemogućnost da po zakonima tada strogo katoličkog Kvebeka ishodi razvod, ali također i polica osiguranja koju je uplatio neposredno prije nesreće. Suđenje, koje je izazvalo senzaciju u kvebečkoj i kanadskoj javnosti, je završilo osuđujućim presudama nakon koje su sve troje zavjerenika pogubljeni vješanjem.

Slučaj Guay, je, pak, američkog kriminalca Jacka Alberta Grahama potakao da 1955. na sličan način i iz istih motiva likvidira vlastitu majku, što je dovelo do još spektakularnijeg masovnog ubistva, istrage i suđenja.

Godine 1982. je kvebečki književnik Roger Lemelin, inspiriran slučajem, napisao roman Le Crime d'Ovide Plouffe koji je 1984. ekraniziran u istoimeni film.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Causes célèbres du Québec, Dollard Dansereau, Editions Leméac, Montréal, 1974
  • Jeffrey David Simon The terrorist trap: America's experience with terrorism, Indiana University Press, 2001 ISBN 0-253-21477-7, pages 47–49

Vanjske veze[uredi | uredi kod]