Albert Spalding

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Al Spalding)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Al Spalding
Ovo je članak o igraču bejzbola i menadžeru. Za violinista v. Albert Spalding (violinist).

Albert Goodwill Spalding (Byron, Illinois, 2.9. 1850Point Loma, Kalifornija [[9.9.], 1915.) bio je američki profesionalni igrač bejzbola i poznati osnivač tvrtke za proizvodnju sportske opreme.

Spalding je od ranih dana igrao bejzbol, a 1865. se priključio omladinskom klubu Rockford Pioneers. Nakon što je njegovo bacanje omogućilo pobjedu od 26-2 nad lokalnim amaterskim klubom Mercantiles, angažirao ga je Rockford Forest Citys za koga će igrati sljedeće dvije godine. U jesen 1867. je potpisao prvi profesionalni ugovor i počeo primati 40 US$ tjedno, s time da je nominalno radio kao klupski pisar kako bi zaobišao praviila tadašnje lige National Association of Base Ball Players (NABPP) o amaterizmu. Kasnije je profesionalno igrao za Chicago Excelsiors. F

Kaeda se 1871. formirala profesionalna liga National Association, Spalding se priključio Boston Red Stockingsima (prethodniku modernih Atlanta Bravesa) gdje je zabilježio velike uspjehe; kao bacač je dobio 205 a izgubio 53 utakmice, a kao udarač imao prosjek .323.

Spalding nije volio način na koji se igra u NA, pa je došao na zamisao da stvori novu ligu. Za vrijeme sezone 1875. tajno je sklopio ugovor o angažmanu od strane Chicago White Stockingsa. Istovremeno je na istu stvar nagovorio suigrače Deacona Whitea, Rossa Barnesa i Cala McVeya, kao i Capa Ansona iz Philadephia Athleticsa. Kada se saznalo za sporazum, NA je izgubila sav autoritet. U međuvremenu je njegov brat otvorio trgovinu sportske opreme u Chicagu.

Nakon što se NA raspala, u skladu s ugovorom se priključio Chicago White Stockingsima, sada u okviru novostvorene Nacionalne lige. U rpvoj sezoni godine 1876. postigao je 47 pobjeda i omogućio osvajanje prvebstva. Godine 1877. Spalding je počeo koristiti rukavice prilikom igre, što će kasnije postati standard za bejzbol igrače.

Spalding je u to doba počeo pisati prva službena pravila bejzbola. U njima je naveo da se mogu koristiti samo Spaldingove lopte - iako je ta odredba bila očito financijski motivirana, imala je opravdanje u tome da su ranije mnoge od njih bile loše kvalitete. Spalding je, radi popularizacije svojih stavova, pokrenuo Baseball Guide, koji će postati rado čitan bejzbolski časopis. Spalding je godine 1878. napustio igranje bejzbola, ali je ostao utjecajna ličnost u svijetu bejzbola zahvaljujući tome što je bio vlasnik White Stockingsa i jedna od osnivača National Leaguea.

Godine 1888-1889. Spalding je vodeće igrače bejzbola odveo na svjetsku turneju kako bi popularizirali igru. Njegovo odsutstvo je rezultiralo pobunom igrača, bijesnih zbog novih pravila NL o isplati. Tada je formirana kratkotrajna Player's League, koju je Spalding uništio vještom manipulacijom.

Spalding je do početka vijeka stekao veliki ugled tako da ga je godine 1900. predsjednik William McKinley imenovao povjerenikom vlade SAD na Olimpijskim igrama 1900. godine.

Spalding je godine 1905. godine, potaknut tvrdnjama sportskog novinara Henryja Chadwicka da je bejzbol nastao od engleskog kriketa i roundersa, sastavio komisiju koja je imala cilj utvrditi pravo porijeklo bejzbola. Nakon višegodišnjeg istraživanja Spalding je godine 1908. napisao, a godine 1911. objavio knjigu America's National Game (Američka nacionalna igra). Ona se, usprkos niza netočnosti i neobjektivnosti, smatra prvom ozbiljnom knjigom na temu historije bejzbola.

Godine 1939. je izabran u Baseball Hall of Fame.

Prethodi:
prvi menadžer
menadžer Chicago White Stockingsa
1876-1877
Slijedi:
Bob Ferguson

Vanjske veze[uredi | uredi kod]