Al Ain

Izvor: Wikipedia
Al Ain
العين
Pogled na Al Ain preko Zelenog Mubazarraha
Pogled na Al Ain preko Zelenog Mubazarraha
Koordinate: 24°12′N 55°44′E / 24.2, 55.733
Država Flag of the United Arab Emirates.svg Ujedinjeni Arapski Emirati
Emirat Flag of Abu Dhabi.svg Abu Dabi
Stanovništvo (2009.)
 - Grad 374.000
Vremenska zona UTC +4 (UTC+4)
Karta
Al Ain na karti Ujedinjeni Arapski Emirati
Al Ain
Al Ain

Al Ain (arapski العين, al-ʿayn), poznat i kao Vrtni grad zbog svog zelenila, drugi je po veličini grad u Emiratu Abu Dabiju i četvrti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Grad se nalazi oko 160 kilometara istočno od Abu Dabija i 120 kilometara južno od Dubaija, u blizini granice s Omanom. Grad ima 374.000 stanovnika (2009.)[1].

Znamenitosti[uredi - уреди]

Kulturna mjesta Al Aina (Hafit, Hili, Bidaa Bint Saud i oaze) su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2011. godine kao prva svjetska baština u UAE[2]. Oni čine seriju lokaliteta koji svjedoče o trajnom obitovanju ljudi u pustinjskom području od neolita s više slojeva prapovijesnih kultura. Možda najznamenitije su kružne kamene grobnice (iz oko 2500. pne.), te bunari, palače i upravne zgrade. Nadalje, ovi lokaliteti predstavljaju razdoblje ljudskog društva tijekom prelaska s lovačko-skupljačke kulture u sjedilačku kulturu.

U Hiliju se nalaze jedni od najstarijih primjera kompleksnog sustava navodnjavanja, afladž, koji datira u brončano doba. Najveća kružna kamena grobnica ima toranj promjera 12 m[3] i pripada kulturi brončanog doba Umm an-Nar (2600.-2000. pne.) koja se rasprostirala u danjašnjim UAE i Omanu.

Al Ain oaza je najveća u Al Ainu i u njoj se nalaze muzeji Državni muzej Al Ain i Muzej palače Al Ain, a najpoznatija je po faladžu kojim se navodnjavaju veliki nasadi palmi i obližnje farme. Južno od njega nalazi se Sportski klub Al Ain, a jugozapadno Bolnica oaze.

Promet[uredi - уреди]

Autoput koji povezuje gradove Al Ain, Abu Dabi i Dubai čini skoro pravilan trokut sa stranicama dugim oko 130 km.

Reference[uredi - уреди]

  1. Abu Dhabi plans to build 17,000 villas for Emiratis - The National
  2. Kulturna mjesta Al Aina na službenim stranicama UNESCO-a ((en)) Preuzeto 24. srpnja 2011.
  3. Al Hili arheološki park ((en)) Preuzeto 24. srpnja 2011.

Vanjske veze[uredi - уреди]