Aimée und Jaguar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aimée und Jaguar
ŽanrRomantična drama
RežijaMax Färberböck
ProdukcijaHanno Huth
Günter Rohrbach
Lew Rywin
ScenarioMax Färberböck
UlogeMaria Schrader
Juliane Köhler
MuzikaJan A. P. Kaczmarek
Premijera1999.
JezikNemački jezik
Trajanje125 min.
Država Nemačka
Kompanija
DistributerSenator Film
Aimée und Jaguar na Internet Movie Database
Zvanični sajt

Aimée und Jaguar je nemački film iz 1999. godine, po scenariju i u režiji Maxa Färberböcka, zasnovanom na knjizi Erice Fischer o životima Lilly Wust i Felice Schragenheim za vreme Drugog svetskog rata. Knjiga sadrži i snimke pisama koje su njih dve razmenjivale, kao i zvanične dokumentacije koja se odnosi na Felice. U filmu glume Maria Schrader, Juliane Köhler, Johanna Wokalek, Elisabeth Degen, Heike Makatsch, Detlev Buck, i drugi.

Radnja[uredi | uredi kod]

Eine Liebe größser als Tod.[1]

Film prati ratne živote Felice Schragenheim (Maria Schrader), Jevrejke koja živi pod drugim imenom i koja je članica pokreta otpora i Lilly Wust (Juliane Köhler), udate Nemice, majke četvoro dece, čiji muž je na ratištu kao nemački vojnik. U centru filma je lezbejska ljubavna priča između Felice (Jaguar) i Lilly (Aimée). Lilly je fascinirana snagom Felice i njenih prijatelja i zaljubljuje se u nju.

Film sadrži senzualne erotične scene, kao i romantično čitanje poezije, koja je citirana prema knjizi. U jednoj od pesama Felice se pojavljuje kao Jaguar, a Lilly kao Aimée, odakle i naslov filma.

Jednog dana muž Lilly dobija odsustvo i dolazi kući sa ratišta, gde zatiče Felice i Lilly u krevetu. Lilly želi razvod, ali njen muž kasnije gine na ratištu. Zbog svoje sigurnosti, Felice i njene prijateljice prestaju da se viđaju sa Lilly. Kada Lilly počinje da se svađa sa Felice zbog njenog nejavljanja od nekoliko dana, Felice joj priznaje svoju tajnu, da je Jevrejka. Posle Julske zavere Lillyni prijatelji koji su Jevreji beže iz Nemačke, ali Felice odlučuje da ostane i da živi svoju životnu ljubav. Ali nedugo zatim nju pronalazi i hapsi Gestapo i ona umire u maršu između konc-logora Groß-Rosena i Bergen-Belsena.

Film sadrži dve scene koje se dešavaju u 1997. godini. Film počinje kada se osamdesettrogodišnja Lilly seli u starački dom, gde sreće svoju spremačicu Ilse, koja je bila uhapšena 1945. Na kraju filma, ponovo u 1997. godini, Lilly i Ilse se zajedno prisećaju Felice. Iako je Lilly tužna zbog tragedije koju je nanela svojoj prijateljici i ljubavnici, ona ne može da zamisli da je drugačije vodila svoj život.

Lilly Wust je živela u Berlinu do svoje smrti, 31. marta, 2006. godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Maria Schrader Felice Schragenheim
Juliane Köhler Lilly Wust
Johanna Wokalek Ilse
Heike Makatsch Klärchen
Detlev Buck Günter Wust
Inge Keller Lilly Wust (1997)
Kyra Mladeck Ilse (1997)
Sarah Camp Frau Kappler
Klaus Manchen Herr Kappler
Margit Bendokat Frau Jäger
Jochen Stern Werner Lause
Peter Weck Chefredakteur Keller
Lia Dultzkaya Hulda
Dani Levy Fritz Borchert
Rüdiger Hacker Ernst Biermösel

Nagrade[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Tagline filma: Ljubav veća od smrti.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]