Aella od Northumbrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ælla (ili Ælle) (? - 21. mart 867) je bio kralj Northumbrije u doba velikih vikinških napada sredinom 9. vijeka. S obzirom na nedostatak pouzdanih izvora iz tog perioda, o njemu se malo zna; sa druge strane, predstavlja važnu ličnost u nordijskoj sagi Ragnarssona þáttr (Priča o Ragnarovim sinovima).

Historijski izvori navode da je na prijestolje Northumbrije došao oko godine 862. nakon svrgavanja prethodnog kralja Osberhta; njegovo porijeklo nije poznato, iako je prema nekim izvorima, bio Osberhtov brat. Vladavina mu je opisana kao tiranska, pri čemu se posebno naglašava konfiskacija i pljačkanje crkvenih zemljišta i dobara.

Na ljeto 866. godine se na istočnim obalam Britanije iskrcala (vikinška) Velika poganska vojska koja je 21. novembra 866. uspjela zauzeti York. Osberth i Aella su, nastojeći se suprostaviti napadaču, udružili snage, ali su obojica poginula u bitci 21. marta 867. Vikinzi su nakon toga imenovali izvjesnog Ecgberhta kao marionetskog vladara.

Nordijske sage, pak, navode da je upravo Aella zarobio, a potom na okrutan način - bacanjem u jamu sa zmijama otrovnicama - ubio polulegendarnog vikinškog vođu Ragnara Lodbroka. Zbog toga su Ragnarovi sinovi, među kojima se posebno ističe Ivar Bez Kostiju, napali Aellino kraljevstvo kako bi ga osvetili.

Aella se pojavljuje kao lik u holivudskom filmu Vikinzi iz 1958. godine, gdje ga je tumačio australski glumac Frank Thring.

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Osberht
kralj Northumbrije
866–867
Slijedi:
Ecgberht I