Adalbero od Würzburga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Portret Adalbera na vitražu župne crkve u Liesingu

Adalbero of Würzburga (njemački: Adalbero von Würzburg ili Sveti Adalbero) (cca. 1010 – 6. oktobar 1090) bio je biskup Würzburga i Count grof od Lambach-Welsa.

Rodio se u Lambach an der Traunu (u današnjoj Donjoj Austriji) kao sin grofa Arnolda II od Lambacha i grofice Reginlint. Nakon studija u katedralnoj školi u Würzburgu ušao je u službu rimsko-njemačkog cara Heinricha III. Car ga je 1045. nominirao za biskupa Würzburga, odnosno nasljednika biskupa Bruna.

Na svom mjestu se Adalbero istakao nastavkom izgradnje katedralne crkve, kao i brojnim crkvenim reformama, pri čemu je pomagao redovnike iz Clunyja, Gorzea i Hirsaua. Nakon smrti cara Heinricha III je stekao ugled i zbog diplomatskih sposobnosti. Godine 1066. je vodio ceremoniju vjenčanja cara Heinricha IV sa Bertom od Savoje. Međutim, za vrijeme spora o investituri je stao na stranu pape Grgura VII, a 1077. podržao protiv-kralja Rudolfa od Rhenifeldena. Protiv biskupa su se, pak, okrenuli građani Würzburga, te ga protjerali. 1086. ga je Rudolf nakratko vratio u grad, ali je opet protjeran, te se povukao u Lambach gdje je i umro.

Godine 1883. ga je papa Lav XIII. službeno proglasio za sveca.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]