Adad-nirari III

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Adad-nirari III (također Adad-narari) bio je kralj Asirije od 811. do 783. pne. Bio je sin i nasljednik Shamshi-Adada V, a po svemu sudeći i vrlo mlad prilikom dolaska na prijestolje, s obzirom da mu je prvih pet godina formalne vladavine majka Shammuramat služila kao regentica, a što je po nekim izvorima potaklo legendu oSemiramidi.

Mladost Adad-nirarija, i posljedica problema koje je prilikom svoje vladavine imao njegov otac, dovelo je do ozbiljnog slabljenja asirske vlasti nad Mezopotamijom, a kralju su počeli prkositi oficiri, guverneri i lokalni vladari.

Prema zapisima samog Adad-nirarija, kralj je vodio nekoliko pohoda čija je svrha bila povratiti vlast i prestiž koji je Asirija imala u doba njegovog djeda Shalmanesera III. Prema zapisima, pohode je vodio u svim smjerovima i to do kraja svoje 28-godišnje vladavine. Istovremeno je sagradio hram Nabua u Ninivi. Jedan od njegovih pohoda je doveo do opsade Damaska u doba Ben-Hadada III godine 796. pne., čime je oslbaljeno aramejsko kraljevstvo Damask, a Izrael pod Jehošom (koji je asirskom kralju platio danak) i Jeroboamom II se oporavio.

Neki biblijski stručnjaci vjeruju da je upravo on "Kralj Ninive" koji je, doznavši za Jonino'proročanstvo o skoroj propasti, sebe obukao u prosjačke halje i naredio da grad posti nastojeći je spriječiti (Jona 3:6–9

Usprkos sve Adad-nirarijeve upornosti i energije, Asirija je nakon njegove smrti ušla u period krize koji će potrajati nekoliko decenija.

Prethodi:
Shamshi-Adad V
kralj Asirije
811–783. pne.
Slijedi:
Shalmaneser IV