Maklen

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Acer monspessulanum)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Maklen
Lišće
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Sapindales
Porodica: Sapindaceae
Rod: Acer
Vrsta: A. monspessulanum
Dvojni naziv
Acer monspessulanum
L.

Maklen (lat. Acer monspessulanum) je vrsta javora udomaćena na području Sjeverozapadne Afrike, Zapadne Azije i Južne Evrope. Staništa ove biljke su mediteranske i submediteranske šume, a može se naći i u dubokim kontinentalnim područjima na toplijim mjestima.

Opis[uredi | uredi kod]

Maklen raste kao bjelogorično drvo oko 10-15 metara visine, a rijetko 20 metara[1]. Deblo je promjera do 75 centimetara, te je obavijeno sivkasto-smeđom korom, koja ispuca s godinama. Među sličnim vrstama javora lako se može razlikovati po glatkim, sjajnim, tamnozelenim listovima sastavljenih od tri lapa, dugim 3-6 centimetara, a širokim 3-7 centimetara. Lišće opada u kasnu jesen, najčešće u studenome. Blijedožućkasti cvijetovi nastaju u travnju i svibnju, pojavljuju se skupljeni u viseće cvatove, a dugi su 2-3 centimetra. Plod je okrugao, te ima dva paralelno postavljena krilca.

Uzgoj[uredi | uredi kod]

Iako javori nisu endemi Japana, maklen (i donekle sličan klen) je tamo jako popularan među bonsai entuzijastima[2]. Mali listovi i rašljavost odlično odgovaraju tehnikama smanjenja i razgranavanja[3]. Drvo maklena je dosta kvalitetno, ali se u građevinarstvu zbog malenih dimenzija rijetko koristi. Često se uzgaja unutar arboretuma.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. (fr) Fleurs de France: Acer monspessulanum
  2. Bonsai Club International: Acer monspessulanum Arhivirano 2006-11-11 na Wayback Machine-u
  3. Bonsai Club International: Acer campestre Arhivirano 2006-11-11 na Wayback Machine-u

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Maklen
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Maklen
Wikivrste imaju podatke o: Maklen