Abu Mašar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prevod v latinščino Abu Mašarjevega dela O velikih konjunkcijah (De Magnis Coniunctionibus, Benetke 1515

Džafar Ben Mohamed ben al-Balhi Abalači Abu Mašar (gruzijski: Albumasaris; Balh/Bagdad * 787, Wasit, Irak † april 886) je bio perzijski astronom i filozof.[1]

Poznat je po izuzetno dugom životnom vijeku, čiji je najveći dio proveo u Bagdadu. Mnoga njegova djela su sačuvana kao rukopis. Njegov traktat na temu astrologije al-Madhal al-kabir je u 13. vijeku dvaput preveden na latinski.

Njegovo astronomsko djelo Uvod u astronomiju (Kitab al-madkhal ila ilm ahkam al nujum) je oko godine 1140.[1] preveo Herman Koroški, a taj je prijevod kasnije tiskan pod naslovom Liber introductorius in astronomiam Albumasaris (Albumasarin) Abalachii (Alabachii) u Augsburgu 1489. i Veneciji 1495. i 1506). Godine 1133. je drugi prijevod napravio Ivan Seviljski. U tom djelu se iznose problemi grčke filozofije, islamske astronomije i istočnjačke astrologije.

Amir Kušrav (Khusrav) tvrdi da je Abu Mašar u Benaresu (Varanasi) studirao indijsku astronomiju.

Abu Mašar je uticao na većinu andaluzijskih astronoma, koji su uticali na astrologiju. Razvio je planetarni model, koji je kasnije tumačen kao heliocentrični. Njegovo djelo o planetarni teoriji nije sačuvano, ali su njegove astronomske podatke kasnije zapisali al-Hašimi (Hashimi) i al-Biruni.

Izvori[uredi | uredi kod]