Abdalah od Kordobe

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Abdallah ibn Muhammad)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Abdulah ibn Muhamed (عبد الله بن محمد ‘Abd Allāh ibn Muḥammad; 11. januar 844 – 15. oktobar 912) bio je sedmi po redu omejadski emir Córdobe, odnosno vladar al-Andalusa (maurske Iberije) koji je vladao od 888. do 912. .

Abdalah je bio sin emira Muhameda I te mlađi brat emira Al-Mundhira. Oko godine 863. se oženio za baskijsku princezu Onnecu Fortunez, kćer kralja Fortuna Garcesa od Pamplone. Iako tradicionalni historičari navode da je na prijestolje došao 888. ubivši svog brata al-Mundhira, za to nema dokaza.

Za vrijeme duge vladavine je iskazivao malo interesa za državne poslovne, posvećujući se uglavnom lovu, ali je zato bio brutalan prema vlastitoj porodici. Najstarijeg sina Muhameda ibn Abdalaha (r. 867) mu je godine 895. po naređenju ubio mlađi sin Al-Mutarif. Iste godine je naredio da se smakne i Al-Mutarif.

Najviše problema mu je zadavao buntovni muslimanski velmoža Umar ibn Hafsun sa kojim je 901. sklopio mir. Ubrzo potom je rat ponovno počeo, i završio tek Abdalahovom smrću. Naslijedio ga je unuk Abd ar-Rahman III, sin ubijenog Muhameda.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Altamira, Rafael (1999). „Il califfato occidentale”. Storia del mondo medievale. II. str. 477–515. 
Abdalah od Kordobe
bočni ogranak od Banu Quraish
Prethodi:
al-Mundhir
Emir Kordobe
888–912
Slijedi:
Abd-ar-Rahman III