A Single Man (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
A Single Man
ŽanrDrama
RežijaTom Ford
ProdukcijaTom Ford
Andrew Miano
Robert Salerno
Chris Weitz
ScenarioTom Ford
David Scearce
Christopher Isherwood (roman)
UlogeColin Firth
Julianne Moore
Matthew Goode
Nicholas Hoult
MuzikaAbel Korzeniowski
(Dodatna muzika: Shigeru Umebayashi)
Premijera2009.
Jezikengleski jezik
Trajanje99 min.
DržavaSjedinjene Američke Države
Kompanija
DistributerThe Weinstein Company
A Single Man na Internet Movie Database

A Single Man je dramski film iz 2009. godine snimljen prema istoimenom romanu Christophera Isherwooda. Film je rediteljski prvenac modnog dizajnera, Toma Forda, koji je film lično finansirao.[1] Glavnu ulogu, ulogu Georga Falconera, britanskog gej univerzitetskog profesora, igra Colin Firth, za šta je bio nominovan za nagradu Oscar. Film stavlja naglasak na kostime i arhitekturu 1960-ih, a dizajn je radio isti tim koji radi za seriju Mad Men.[2]

Svetsku premijeru film je imao septembra, 2009. na Festivalu u Veneciji, a zatim je nastavio da obilazi filmske festivale. Nakon Filmskog festivala u Torontu kompanija Weinstein je uzela film za distribuciju po SAD i Nemačkoj. Prvo ograničeno prikazivanje je bilo planirano za decembar 2009, kako bi se film kvalifikovao za dodelu Osacara.

Radnja[uredi | uredi kod]

Radnja filma se dešava u Los Angelesu, 30. novembra, 1962, mesec dana nakon Kubanske raketne krize. George Falconer (Colin Firth), sredovečni univerzitetski profesor književnosti, pokušava da nađe smisao života nakon što je njegov partner Jim (Matthew Goode), sa kojim je proveo 16 godina, poginuo u saobraćajnoj nesreći osam meseci ranije. Jimova porodica nije odobravala njihovu vezu i George nije mogao da prisustvuje sahrani.

Tokom ovog jednog dana, praćeno naracijom glavnog lika, George ne može da pobegne od prošlosti, prikazane u flashbackovima, i u prazboj budućnosti, dok se priprema za samoubistvo koje planira da izvrši te večeri. Obavljajući finalne pripreme, dan provodi sa različitim ljudima, koji primećuju da je tužniji nego obično. Tu su Carlos (Jon Kortajarena), španski imigrant i žigolo koji želi da postane glumac; njegova najbolja prijateljica, Charley (Julianne Moore), koju poznaje još iz Engleske i koja je i dalje zaljubljena u njega, uprkos njegovoj seksualnoj orijentaciji; i njegov student, Kenny Potter (Nicholas Hoult), koji je zainteresovan za profesora van odnosa student-profesor. Svaka stvar koju obavi i svaki susret koji mu se desi njemu izgleda posebno, shvatajući da je poslednji.

Uloge[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Film je dobio generalno dobre kritike, u kojima se najčešće pohvaljuje Firthova gluma. Na sajtu Rotten Tomatoes trenutno je 86% svež, na osnovu 159 kritika.[3] Filmski kritičar Michael Philips za Chicago Tribune ga je postavio na sedmo mesto svoje liste najboljih filmova u 2009.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Film je nominovan za Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, a Colin Firth je dobio Coppa Volpi za najboljeg glumca. Dobio je takođe i nagradu BAFTA-a za najboljeg glumca. Firth je nominovan još i za Zlatni globus za najboljeg glumca u igranom filmu – drama, Nagradu udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, kao i za Oscar za najboljeg glavnog glumca. Julianne Moore je nominovana za Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu u igranom filmu. Abel Korzeniowski je nominovan za Zlatni globus za najbolju originalnu muziku. Film je, takođe, nominovan za Nagradu GLAAD-a za najbolji film.[4]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Holson, Laura M. (2. 12. 2009). „Tom Ford: Design Director”. Pristupljeno 2. 5.2010. 
  2. Malkin, Marc (24. 9. 2008). „Tom Ford Looking to Single Out Some Mad Men”. E! Online. Pristupljeno 2. 5.2010. 
  3. „A Single Man”. Rotten Tomatoes. Arhivirano iz originala na datum 2009-12-17. Pristupljeno 3. 5.2010. 
  4. „21st Annual GLAAD Media Awards - English Language Nominees”. glaad.org. Pristupljeno 4. 5.2010. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]