Ašur (bog)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ašur (asir. ’Aššur; akad. Anšur i Anšar) je ime jednog od glavnih asirskih božanstava, uz Ištar, Ninurtu, Šamaša, Adada i Sina.

Ime[uredi | uredi kod]

Ime mu znači »nebeska os«, te je riječ o bogu neba. Njegova sestra i žena zove se Kišar, što znači »zemaljska os.« Uz ovo asirsko i akadsko ime, često ga se u novoasirskom nazivalo samo kratko , a u starobabilonskom Ausar.

Nadimci su mu, među ostalima, bili Belu Rabu (Veliki Gospodar), Ab Ilani (Otac bogova), Šadu Rabu (Veliki Brijeg) i Ilu Ašuru (Boš Ašura).

Mit[uredi | uredi kod]

Ašur je kralj bogova i vrhovno božanstvo. Ipak, o njemu se nije sačuvalo mnogo mitova, a i njegov je lik bez mnogih osobnih značajki kakve krase ostale asirske bogove. Za njega se samo zna da je vladar i nadglednik Asirije.

Ašur je pripadao i ranijoj akadskoj, te sumerskoj mitologiji, a u novoasirsko doba obično je poistovjećivan s babilonskim Mardukom.

Kult[uredi | uredi kod]

Bio je zaštitnika grada Ašura, gdje mu je stajao i glavni hram, Ešara, što su ga podizali i obnavljali asirski kraljevi. Hram je, za arheoloških iskapanja, istražilo Njemačko orijentalno društvo.

Ikonografija[uredi | uredi kod]

Obično ga se prikazivalo kao streličara u letu, a takvo je njegovo prikazivanje znatno utjecalo na kasnije prikaze Ahura Mazde.