The 300 Spartans

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice 300 Spartanaca)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The 300 Spartans
RežijaRudolph Maté
ProducentRudolph Maté
George St. George
ScenarioGeorge St. George
Gian Paolo Callegari
Remigio Del Grosso
Giovanni d'Eramo
Ugo Liberatore
UlogeRichard Egan
Ralph Richardson
Diane Baker
Barry Coe
David Farrar
MuzikaManos Hadjidakis
FotografijaGeoffrey Unsworth
MontažaJerry Webb
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere1962.
Trajanje109 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
The 300 Spartans na Internet Movie Database

300 Spartanaca (eng. The 300 Spartans) je američki ratni, akcijski i povijesni film iz 1962. godine, koji opisuje Termopilsku bitku. Film, koji je pravljen u suradnji s grčkom vladom, je sniman u selu Perachora, koje se nalazi na Peloponezu. Glavne uloge u filmu tumače: Richard Egan kao spartanski kralj Leonid, Ralph Richardson kao Temistoklo i David Farrar kao perzijski kralj Kserkso, te Diane Baker kao Ellas i Barry Coe kao Phylon, koji ovome filmu dodaju elemente romantike.

Radnja[uredi | uredi kod]

Radnja u filmu se temelji na Termopilskoj bitci, tj. na borbi između 300 grčkih Spartanaca i perzijske vojske, gotovo beskonačnog broja. U filmu, unatoč svojim izgledima, Spartanci ne žele bježati niti se predavati brojčano daleko nadmoćnijem neprijatelju, čak iako to znači njihovu sigurnu smrt.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Tonovi Hladnog rata[uredi | uredi kod]

Film je ostao zapamćen po svojim hladnoratovskim tonovima[1] , koji su ostvareni konstantnim oslovljavanjem nezavisne grčke države kao "jedinog preostalog utočišta slobode u tada znanom svijetu", koje se suprotstavilo perzijskoj ropskoj vojsci. Mada, povijesno gledano, u staroj Grčkoj je također postojalo ropstvo, koje je bilo tek ušminkano uvođenjem oslobođenih robova u spartansku vojsku.

Utjecaj[uredi | uredi kod]

Frank Miller, koji je još kao dječak pogledao ovaj film, kaže da mu je on "promijenio tijek kreativnog života".[2] Naime, njegov grafički roman 300, također govori o Termopilskoj bitci. Uz to također treba spomenuti kako upravo taj grafički roman, a time i ovaj film, predstavlja temelj na kojem je izgrađen film 300 iz 2007. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Beam, Alex (8. ožujka 2007). „Meanwhile: Hot times at the 'Hot Gates'”. International Herald Tribune. Arhivirano iz originala na datum 2007-03-10. Pristupljeno 2007-06-03. 
  2. „UnderGroundOnline interview”. Arhivirano iz originala na datum 2007-03-19. Pristupljeno 2011-08-16. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]