Универзитет у Техерану

Izvor: Wikipedia
UT Literature snow.jpg
UTEH FA1.jpg

Универзитет у Техерану (персијски: دانشگاه تهران) је најстарији и највећи универзитет у Ирану, са највећом библиотеком у тој земљи. У Ирану се овај техерански универзитет популарно назива „Мајка универзитета у Ирану“ (персијски:دانشگاه مادر).

Смјештен у Техерану, овај универзитет је међу најпрестижнијим универзитетима у Ирану. Факултете овог универзитета уписују студенти из цијелог свијета, а сам универзитет је познат по широком спектру научних тема које се истражују. Студенти овде могу стећи неке од 116 различитих диплома основних, 160 магистарских и 120 докторских студија. На универзитету се налази око 340 страних студената.

Сусједни Универзитет медицине у Техерану, иако административно одвојен, дијели исто главно двориште универзитета и објављује сва научна истраживања под именом „Универзитет у Техерану“[1]

Историја[uredi - уреди]

Већина факултета овог универзитета је настала обједињујући већ постојеће установе за високо образовање, попут Дар ал-Фунуна.

Међутим, године 1928., професор Махмуд Хесаби је тадашњем министру културе Алију Азгару Хекмату у кабинету шаха Резе предложио оснивања чврсте установе која би покрила већину наука.

Али Азгар Хекмат је, у сарадњи са Андреом Годардом и групом европских архитеката дошао до плана будуће зграде универзитета. Универзитет је званично започео са радом 1934. године. Блок „Амир абад“ је додат 1945. године, након што су америчке групе напустиле то имање пред крај Другог свјетског рата. Преостали факултети су касније или основани или директно потпомогнути и проширени од стране академских установа Сједињених Америчких Држава[2].

На универзитету су први пут прихваћени женски студенти године 1937.[3].

Године 1986. одлуком Народног парламента Ирана, прерасли факултет медицине се одвојио у засебан универзитет, потпадајући под Министарство здравља и медицинског образовања. Тај универзитет је тренутно најпрестижнији ирански универзитет, са око 13.000 студената. При томе, уска сарадња два универзитета и даље траје у многим пољима.

Референце[uredi - уреди]

  1. MehrNews.com
  2. Iranica.com
  3. Лоренц, Џ. „Историјски рјечник Ирана“ (енг. Lorentz, J. „Historical Dictionary of Iran“), 1995. ISBN 0-8108-2994-0