Pjesnik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Песник)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pjesnik (ijek.) ili pesnik (ek.), osoba koja piše, odnosno sklada poeziju odnosno pjesme. Pod utjecajem latinskog se ponekad koristi naziv poeta ili (za pjesnikinju) poetesa, a pod utjecajem engleskog jezika se nešto rjeđe upotrebljava i naziv bard.

Pjesnici se općenito smatraju najstarijim književnicima, s obzirom da su najstarije kulture i civilizacije svoje ideje - vjerske, filozofske, pravne, moralne i političke - zapisivale u obliku pjesama, koje su se često usmenim putem prenosile s koljena na koljeno. Primjer za to predstavljaju svete knjige Indijaca- Vede i Upanišade kao i hebrejsko Sveto pismo koje sadrži mnoge dijelove u stihovima. Prvi pjesnici su često bili svećenici, a nešto kasnije, u antičkom periodu su se i najsloženije filozofske ideje, pa i naučni radovi izlagali u obliku pjesama.

Danas se pod pjesnikom često podrazumijeva i književnik posjeduje poseban talent da određene apstraktne ideje, odnosno ideale izloži na simboličan, ali svojoj okolini lako razumljiv i estetski vrijedan način.

Pojedine države su imale, a neke imaju i danas, instituciju službenog državnog pjesnika.

Veze[uredi | uredi kod]