Zima

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Зима)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
godišnja doba
umjereni pojas
proljeće
ljeto
jesen
zima
godišnja doba
tropski pojas
suho godišnje doba
vlažno godišnje doba
U mnogim delovima sveta, zima se povezuje sa snegom.
Zima u Panonskoj nizini, Vojvodina, 28. decembra, 2010.

Zima je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo decembra, ceo januar, februar i deo marta, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo juna, ceo jul, avgust i deo septembra. Na dan početka zime, takozvanu kratkodnevnicu (zimski solsticij), koja obično pada oko 14. decembra, noć je najduža, a obdanica najkraća.

Uzrok zime[uredi | uredi kod]

Zemlja se okreće oko Sunca jednom u godini dana, kako je ta putanja eliptična - udaljenost Zemlje i Sunca se pri tome menja, i količina topline koju Zemlja prima od Sunca se tokom godine menja. Zemlja se takođe vrti oko svoje osi, koja je nagnuta za 23°27' (23 stepena i 27 minuta) u odnosu na ravninu kruženja. Zima nastupa kad je određena polutka (severna ili južna) najmanje izložena Sunčevim zrakama, nezavisno o udaljenosti od Sunca. Zima na severnoj polulopti događa se kad je Zemlja najbliže Suncu, a tada je na južnoj polulopti toplo leto.

Fizikalno, Sunčeve zrake u zimi padaju pod većim uglom, čime se konstantna energija koju dotična polulopta dobija od Sunca dijeli na veću površinu, što zajedno s većim putem kroz atmosferu koji ta toplina treba proći daje rezultat - manje primljene topline po jedinici površine, i nižu temperaturu, tj. zimu.Zima je najhladnije godisnje doba.

Zimski sportovi[uredi | uredi kod]

Zimski sportovi se praktikuju u zimskim uslovima: na niskoj temperaturi, te uz prisutnost snega ili leda. Pogledajte popis zimskih sportova.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]