Zsuzsa Polgár

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Žuža Polgar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Žuža Polgar

{{{opis_slike}}}

Puno ime mađ. Zsuzsanna Polgár
Datum rođenja 19. april 1969.
Mesto rođenja Budimpešta (NR Mađarska)
Država  SAD
Titula velemajstor
FIDE broj 700088
FIDE rejting 2577[1] (april 2008.[2])
Najveći rejting 2577[3] (januar 2005.[4])
Svetski šampion 1996—1999
Zvanični sajt http://www.susanpolgar.com/

Žuža Polgar (mađ. Zsuzsanna Polgár; engl. Susan Polgar; rođena 19. aprila 1969) je američka šahistkinja mađarskog porekla i jedna od najboljih šahistkinja svih vremena. Bila je ženski svetski šampion u šahu od 1996. od 1999. Rođena je i odrasla u Budimpešti a danas živi u Njujorku. Po preseljenju u Ameriku njeno ime Žuža je promenjeno u Suzana, radi lakšeg izgovora.

Žužu i njene dve mlađe sestre, Judit i Sofiju šahu je naučio otac Laslo Polgar. Uprkos ograničenjima da nastupa na međunarodnim turnirima, Žuža je 1984. postala najbolje rangirana šahistkinja na svetu. Međutim, u novembru 1986 FIDE (pod pritiskom sovjetske federacije, koja nije želela da jedna ne-sovjetska šahistkinja bude prvorangirana) odlučila je da dodeli 100 bonus poena svim aktivnim šahistkinjama izuzev njoj, tako da je skinuta s prvog mesta s januarske rejting liste 1987. Obrazloženje je bilo da je Žuža osvajala poene pre svega igrajući protiv muškaraca, dok su ostale šahistkinje igrale na ženskim turnirima. Statistički podaci koji su potkrepljivali ovu odluku su bili pod velikom sumnjom, jer nisu bili u saglasnosti s dostupnim podacima. Od tada se nije desio ovakav slučaj.

U januaru 1991. Žuža Polgar je postala prva žena koja je osvojila titulu muškog velemajstora, postigavši tri velemajstorske norme i rejting preko 2500. (Nona Gaprindašvili i Maja Čiburdanidze su ranije dobile počasne titule muških velemajstora jer su bile svetske šampionke.) Žužina mlađa sestra Judit dobila je titulu velemajstora u decembru 1991.

Godine 1992. (kao autsajder, jer je njena sesta Judit bila najbolje rangirana svetska šahistkinja) Žuža je pobedila i na Ženskom svetskom šampionatu u blic šahu i šampionatu u ubrzanom šahu, ispred svojih sestara Judit i Sofije i drugih vrhunskih šahistkinja sveta.

Godine 1996. Žuža Polgar je osvojila i klasični ženski svetski šampionat, što je bila njena četvrta svetska šampionska titula. Ona je jedini svetski šampion (muški ili ženski) koja je osvojila triplu krunu (šamionat u blic, ubrzanom i klasičnom šahu). FIDE je imala poteškoća da pronađe sponzora za odbranu titule dve godine kasnije, da bi konačno organizovala meč 1999. pod uslovima na koje je Žuža imala primedbe, prvo, zato što je tražila šestomesečno odlaganje da bi se oporavila i pripremila posle rođenja svog prvog detata, i drugo, zato što je čitav meč trebalo da se održi u Kini, domovini njenog izazivača Ksi Jun.

Kada je Žuža odbila da igra pod tim uslovima, FIDE joj je oduzela titulu. Žuža Polgar je podnela tužbu Sportskoj arbitraži u Lozani, Švajcarska, tražeći novčanu nadoknadu i povraćaj titule. U martu 2001. arbitraža je donela presudu u njenu korist, naredivši FIDE da Polgarovoj isplati 25.000 dolara odštete. Međutim, pošto je nova svetska šampionka već bila promovisana, nije mogla da povrati titulu.

Godine 1997. Žuža Polgar je objavila autobiografsku knjigu Kraljica kraljevske igre.

Šahovska federacija SAD proglasila je Žužu za „Velemajstora godine“ 2003, kao prvu ženu koja je dobila to priznanje. Iste godine (2003), Žuža je postala prva žena koja je osvojila najjači američki turnir u blic šahu, ispred sedam velemajstora. Nije se takmičila u 2004, ali je istu titulu osvojila po drugi put 2005.

Od septembra 2005. Žuža Polgar živi u Njujorku, gde vodi Šahovski centar Polgar, koji ohrabruje devojčice i dečake da se bave šahom. Igrala je za američki ženski tim na šahovskoj olimpijadi 2004. koja je održana u oktobru na Majorci, Španija, i osvojila je zlatnu medalju za naveći rejting i najviše osvojenih poena. Ima ukupno 10 olimpijskih medalja (5 zlatnih, 4 srebrne i jednu bronzanu). Takođe ima 56 uzastopnih partija na olimpijadama bez poraza. U stvari, nije izgubila ni jednu partiju na olimpijadama.

Na FIDE listi za april 2005 FIDE, Žuža Polgar je imala rejting 2577, i nalazila se na drugom mestu, iza svoje sestre Judit. Bila je najbolja svetska šahistkinja sa 15 godina, a u poslednjih 20 uzastopnih godina je uvek među tri najbolje šahistkinje sveta.

U julu 2005 Žuža Polgar je postigla četiri međunarodna rekorda u jednom meču u Palm Biču, Florida: najveći broj odigranih partija u simultanki (326, 309 pobeda, 14 remija i 3 poraza); najveći broj uzastopnih partija (1.131); najveći broj pobeda i najveći procenat pobeda (96,93%).

U oktobru 2005 Žuža je zajedno s bivšim ruskim predsednikom Mihailom Gorbačovom i sedmostrukim svetskim šampionom Anatolijem Karpovom u Lindsborgu, Kanzas promovisala akciju „Šah za mir“, koja je imala širok odjek u medijima. Polgarova je učestvovala i u drugom „Sudaru divova“ - meču polova protiv Karpova u istom mestu. Prvi potez za Karpova povukao je Gorbačov. Meč se završio nerešeno 3:3 (svako je dobio po dve partije a dve su završene remijem). Njihov prvi meč je održan u septembru 2004. i takođe je završen nerešeno - 3:3.

Pored maternjeg mađarskog Žuža Polgar tečno govori još šest jezika: esperanto, nemački, ruski, španski, engleski i hebrejski.

Ona je jedna od najbolje prodavanih autora šahovskih knjiga na svetu. Među objavljenim knjigama su: Šahovski vodič svetske šampionke (World Champion's Guide to Chess), Šahovska taktika za šampione (Chess Tactics for Champions), Upoznajte i naučite šah za 24 sata (Breaking Through and Teach Yourself Chess in 24 Hours). Žuža je više puta nagrađivani šahovski novinar za kolumne u Chess Life, ChessCafe, Chess Horizons, Georgia Chess, Empire Chess, School Mates, itd. Objavila je i seriju od 8 DVD-a sa šahovskim uputstvima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. (en) Šahistkinja: Zsuzsa Polgár, rejting-kartica FIDE
  2. FIDE rejting lista za april 2008. ((zip-datoteka ))
  3. (en) Šahistkinja: Zsuzsa Polgár, grafikon FIDE rejtinga
  4. FIDE rejting lista za januar 2005. ((zip-datoteka ))

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]