Željko Pantelić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Željko Pantelić
Rođenje16. 4. 1973. (1973-04-16) (dob: 51)
Beograd, SR Srbija, SFR Jugoslavija
Zanimanjenovinar

Željko Pantelić (Beograd, 16. april 1973) je srpsko-italijanski novinar i radio-televizijski voditelj.

Život[uredi | uredi kod]

Karijeru je započeo na Radio-televiziji Beograd 1994. godine gde je sve do 1999. radio u Informativno-sportskoj redakciji. Vodio je emisiju „24 časa u svetu“, „Svet sporta“, „Sportska subota“ i „Sportski pregled“. Za vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, tokom proleća 1999. godine, prebačen je iz sportske u informativnu redakciju i raspoređen na radno mesto voditelja noćnih vesti. Radio je u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine kada je bombardovana zgrada Radio-televizije Srbije. Pošto je preživeo bombardovanje zgrade RTS, odlučio je da napusti Srbiju.

Radio je kratko vreme, po napuštanju Beograda, na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, da bi u proleće 2000. otišao u Rim, gde je završio Pravni fakultet na rimskom Univerzitetu „La Sapienza“.

2001. godine počinje da piše za „Politiku“ i da radi na rimskoj radio stanici „Radio Radio“, na kojoj uređuje vesti u programu „Un Giorno Speciale“ (Poseban dan). Tokom 2002. godine počinje da piše za „Blic“, sa kojim sarađuje sve do 2004. godine, kada prelazi u „Večernje Novosti“ na poziv glavnog i odgovornog urednika Manojla Vukotića.

Krajem 2005. godine „Večernje Novosti“ ga šalju na mesto stalnog dopisnika u Brisel. U proleće 2008. godine na poziv generalnog direktora „Dnevnika“ Dušana Vlaovića i direktora kancelarije „WAZ“ u Briselu Knuta Prisa, prelazi u novosadski list i kancelariju nemačkog medijskog koncerna. Od 2008. do 2010. piše, osim za „Dnevnik“, za WAZ-ova izdanja u Nemačkoj i za internet portal „WAZ EUobserver“, takođe sarađuje sa italijanskom novinskom agencijom APCOM i internet portalom „Balcanicaucaso“.

U jesen 2010. godine, vraća se u Rim na radio stanicu „Radio Radio“, gde uređuje i vodi sportski dnevnik „Sport Sera“ (Sportsko veče), kao i političko-sportske magazine „Un Giorno Speciale Weekend“ (Poseban dan vikendom) i „Viva la Domenica“ (Živela nedelja).

Izvori[uredi | uredi kod]

]