Škoda Felicia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Škoda Felicia 1.3 GLX (1998. godište)

Škoda Felicia je jedan od prvih Škodinih modela posle njene privatizacije od strane nemačkog Folksvagena (Volkswagen). Felicia predstavlja prepravljenu verziju Favorita, ali sa boljim izgledom i većim brojem stepena prenosa od svog prethodnika.

Modeli su uključivali motore: 1.3, 75bhp 1.6 i 64bhp 1.9 SDI diesel, koji su konstruisani od strane Folksvagena. Felicia se proizvodila do 2000. godine, godinu dana nakon izbacivanja Škode Fabije na tržište.

Škoda Felicia je premijerno prikazana u oktobru 1994. godine. Serijska proizvodnja hatchback-a otpočela je u oktobru 1994, kombija u junu 1995. godine, pick-up-a u avgustu 1995.godine. Model Škoda Felicia pomogla je Škodi da izgradi dobar imidž u zapadnoj Evropi.

U Škodu Feliciu ugrađen je prvi dizel motor ikad ugrađen u neko Škoda vozilo, postao je prvi njihov automobil sa većim brojem sigurnosnih opcija, prvi škodin automobil u koji je ugrađena klima i sl. 1998. godine Felicia je Škodi donela prestižnu nagradu "proizvođač godine".[1]

Proizvodnja Škode Felicie prestala je u junu 2001. godine, a do tog trenutka je proizvedeno više od 1.400.000 automobila.[1]

I dalje se na ulicama može videti veliki broj Škoda Felicia.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje poveznice[uredi | uredi kod]