Đeram (Beograd)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Đeram ili Stari Đeram, je jedan od beogradskih i zvezdarskih krajeva. Administrativno je podeljen između MZ Vukov Spomenik (njen istočni deo) i MZ Smederevski Đeram (sa južne strane Bulevara, vidi dole). Đeram se graniči sa krajevima: Crveni Krst (jugozapad), Lipov Lad (jugoistok), Lion (istok), Bulbulder i Slavujev Venac na severu. Nekada je istočni deo MZ "Vukov Spomenik" bio posebna MZ "Stari Đeram".[1]

Ime[uredi | uredi kod]

Kraj je nazvan po đermu, vrsti bunara.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Naselje je uglavnom stambeno, komercijalni deo je uz Bulevar. Glavna karakteristika kraja je pijaca Đeram, čije je pokrivanje planirano.

Istorija[uredi | uredi kod]

Danas tek neformalni kraj, Stari Đeram je neko vreme bio jedna od beogradskih opština. Prelaskom sa reona na opštine, Peti reon je 1952-3. podeljen na opštine Stari Đeram i Zvezdara, da bi 1.1.1957. Stari Đeram bio priključen Zvezdari. Danas je sa jugozapadne strane Bulevara preostala MZ Smederevski Đeram.

MZ Smederevski Đeram[uredi | uredi kod]

"Smederevski Đeram" je jedna od 17 mesnih zajednica Zvezdare, nalazi se sa južne strane Bulevara, nasuprot pijace. Granice su joj: Bulevar Kralja Aleksandra, nekada Revolucije (prema severoistoku i MZ "Vukov Spomenik", čiji je istočni deo nekada bila MZ "Stari Đeram" i prema MZ "Slavujev Potok"), ul. Bregalnička (jugoistok, MZ Lipov Lad), ulice Žička i Vojvode Šupljikca, bivša Žarka Zrenjanina (jugozapad, opština Vračar). Broj stanovnika ove MZ je 2465, prema popisu iz 2002.

Fusnote[uredi | uredi kod]

  1. Na jednom spisku mesnih zajednica Zvezdare iz 1978. navodi se i "Stari Đeram", sa sedištem u Bulevaru Revolucije 95