Đakovačko-osječka nadbiskupija

Izvor: Wikipedia
Đakovačko-osječka nadbiskupija
Latinski naziv Archidioecesis Diacovensis-Osijekensis
Status nadbiskupija
Obred rimski
Država gdje se nalazi Hrvatska, Srbija
Broj katolika oko 800.000
Površina  ??? km2
Biskup nadbiskup Marin Srakić
Podređene jedinice Srijemska biskupija

Požeška biskupija

Službene stranice http://djos.hr/
Stanje od 18. VI. 2008.

Đakovačko-osječka nadbiskupija, do 18. VI. 2008. Đakovačka i Srijemska biskupija (punog imena Đakovačka ili Bosanska i Srijemska biskupija) nadbiskupija u istočnoj Hrvatskoj.

Geografski smještaj[uredi - уреди]

Uokviruju je rijeke Sava, Drava i Dunav, bez dijela koji pripada Vojvodini i Srbiji. Na zapadu, granica je crta koja ide od posavskih mjesta Šumeća i Slobodnice (kod Slavonskog Broda), mjestâ koja su uz Savu, do, uključivo, Viljeva (mjesto nedaleko od obale rijeke Drave i grada Donjeg Miholjca). Područje hrvatske Baranje također pripada ovoj nadbiskupiji.

Do 18. VI 2008. Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji pripradao je cijeli Srijem, što znači i župe izvan autonomne pokrajine Vojvodine: Zemun i Novi Beograd. Grad Petrovaradin pripadao je ovoj biskupiji, za razliku od Novog Sada, koji pripada Subotičkoj biskupiji.

Historija[uredi - уреди]

Nastala je sjedinjenjem starih biskupija: Bosanske i Srijemske. To je učinjeno bulom pape Klementa XIV. "Universi orbis Ecclesiis" od 9. VII. 1773., i otad je nosila ime Srijemska biskupija.

18. XI. 1963. je promijenjeno ime, i nosi ime "Đakovačka ili Bosanska i Srijemska biskupija", često skraćeno nazivana "Đakovačka i Srijemska" ili "Đakovačko-srijemskom biskupijom".

18. VI. 2008. odlukom pape Benedikta XVI. ponovno je uspostavljena Srijemska biskupija,[1], a ostali dio Đakovačke i Srijemske biskupije podignut je na razinu nadbiskupije i preimenovan u Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Nadbiskupija je ujedno i Metropolija đakovačko-osječka, a sufraganske su mu biskupije Požeška i Srijemska.

Dekanati (16)[uredi - уреди]

Opširnije: Dekanati Đakovačko-osječke nadbiskupije

Poznati svećenici[uredi - уреди]

Poznati svećenici koji su djelovali u ovoj biskupiji, bilo po svom svećenićkom radu, bilo po drugim područjima ljudskog djelovanja (znanost, prosvjeta, politika...).

Bilješke[uredi - уреди]

  1. Radio-Subotica Ponovno uspostavljena Srijemska biskupija, 19. VI.2008.

Vanjske poveznice[uredi - уреди]