Četvrta dinastija Egipta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dinastije faraona
starog Egipta
predinastički Egipat
protodinastički period
rani dinastički period
1. 2.
Staro kraljevstvo
3. 4. 5. 6.
prvi prelazni period
7. 8. 9. 10.
11. (samo Teba)
srednje carstvo
11. (ceo Egipat)
12. 13. 14.
drugi prelazni period
15. 16. 17.
Novo carstvo
18. 19. 20.
treći prelazni period
21. 22. 23. 24. 25.
kasni period
26. 27. 28.
29. 30 31.
Grčko-rimski period
Ptolomejska dinastija-Rimsko Carstvo

Poznati vladari, u historiji Egipta, za Četvrtu dinastiju.

Treća, Četvrta, Peta i Šesta Dinastija drevnog Egipta se često zajedno navode pod nazivom Staro egipatsko kraljevstvo.

Četvrta dinastija
Ime Napomene Datumi
Sneferu - 2613. pne.2589. pne.
Khufu Grčko ime Keops (Cheops) 2589. pne.2566. pne.
Djedefra Nekad ispisan kao Radjedef 2566. pne.2558. pne.
Khafra Grčko ime Kefren 2558. pne.2532. pne.
- - neki stručnjaci ovdje uvode Bikherisa, služeći se Manethonom
Menkaura Latinski oblik Mycerinus, grčki oblik Mykerinos 2532. pne.2503. pne.
Shepseskaf - 2503. pne.2498. pne.
Djedefptah Manethon bilježi vladavinu Tamphthisa nakon Shepseskafa 24982494. pne.

Četvrta dinastija Egipta bila je druga od četiri dinastije za koje se smatra da pripadaju Starom kraljevstvu. Faraoni ove dinastije uključuje neke od najpoznatijih kraljeva drevnog Egipta koji su gradili piramide, simbol Egipta. Svi kraljevi ove dinastije su naručili barem jednu piramidu da im služi kao grob ili cenotaf. Kao i kraljevi Treće dinastije, i ovi kraljevi su imali prijestolnicu u Memfisu.

Sneferu, osnivač dinastije, je poznat po tome što je naručio tri piramide i neki vjeruju da je odgovoran i za četvrtu. Iako je Khufu, njegov nasljednik i sin Hetepheres I, sagradio najveću piramidu u Egiptu, Sneferu je dao pomaći više kamena i cigala nego ijedan drugi faraon.

Khufu (grčki Cheops), njegov sin Khafra (grčki Chephren), i njegov unuk Menkaura (grčki Mycerinus) su svi stekli veliku slavu gradeći svoje piramide. Organizacija i ishrana radne snage potrebne za izgradnju takvih piramida je zahtijevala centraliziranu vlast s velikim ovlastima, i egiptolozi vjeruju da je Staro kraljevstvo u tome pokazalo veliku razinu sofisticianosti. Iako se vjerovalo da su te spomenike sagradili robovi, proučavanje piramida i njihove okoline pokazuju da su u stvari sagrađeni od strane tlačenih seljaka dovedenih iz svih krajeva Egipta, koji su najvjerojatnije radili dok je godišnja poplava Nila plavila njihova polja. Dok piramide sugeriraju kako je Egipat uživao neusporediv prosperitet za vrijeme Četvrte dinastije, isto tako podsjećaju da su sagrađene prisilne radom, a ti kraljevi – posebno Khufu – su upamćeni kao tirani: prvi put u Papirusu Westcar, a milenijima kasnije u legendama zabilježenim od strane Herodota (Historija, 2.124-133).

Arhetipu Torinskog popisa kraljeva, koji je inače zabilježio imena svih kraljeva ove dinastije, nedostaju dva imena, što je pisar označio s egipatskom rječju wsf ("nedostaje"). Sekst Julije Afrikanac navodi da je Manethon na tim mjestima imao imena Bikheris i Tamphthis, dok ih Euzebije ne spominje. Neki stručnjaci (kao K.S.B. Ryholt) slijede Afrikanca i dodaju moguće egipatske verzije tih imena na popis; drugi ih izostavljaju.

Najstariji zapisi o kontaktu Egipta s njegovim susjedima datiraju iz ove dinastije. Kamen iz Palerma bilježi dolazak 40 brodova natovarenih drvom iz neimenovane strane zemlje za vrijeme vladavine Sneferua. Imena Khufua i Djedefre su urezana u kamenoloma gnajsa u Zapadnom pustinji 65 km sjeverozapadno od Abu Simbela; predmeti datirani u vladavinu Khufua, Khafre i Menkaure su bili otkriveni u Byblosu, a predmeti iz vladavine Khafre još dalje u Ebli, što je dokaz diplomatskih darova ili trgovine.

Nije jasno kako je okončala ova dinastija. Jedini dokaz je velikom broju administratora Četvrte dinastije za koje se zna da su ostali na svojim položajima za vrijeme Pete dinastije pod Userkafom.

V. također[uredi | uredi kod]