Četrdesetprvi (film, 1956)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Сорок первый
RežijaGrigorij Čuhraj
ProducentG. Lukin
ScenarioGrigori Koltunov
PredložakČetrdesetprvi; autor:
Boris Lavrenjov
UlogeIzolda Izvickaja
Oleg Striženov
MuzikaNikolai Krjukov
FotografijaSergej Urusevski
MontažaLidia Lisenkova
StudioMosfiljm
Datum(i) premijere
15. 10. 1956 (1956-10-15)
Trajanje88 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Četrdesetprvi (rus. Сорок первый) je sovjetski ratni film snimljen 1956. u režiji Grigorija Čuhraja, koji se smatra jednim od klasičnih ostvarenja sovjetske kinematografije.

Temelji se na istoimenom romanu Borisa Lavrenjeva, koji je već bio ekraniziran 1927. kao nijemi film u režiji Jakova Protazanova. Radnja se događa u Centralnoj Aziji za vrijeme ruskog građanskog rata, a protagonistica, čiji lik tumači Izolda Izvickaja je snajperistica Crvene armije koja, sticajem okolnosti, ostane sama sa zarobljenim bjelogardejskim oficirom na pustom otoku usred Aralskog mora te se tokom zajedničkog života u njega zaljubi.

Četrdesetprvi je snimljen u doba tzv. Hruščovljevog odmrzavanja kada su se u tadašnjem SSSR-u počeli rušiti određeni tabui, odnosno sineasti odmicati od dotadašnjih socrealističkih normi prikaza bliske prošlosti. Usprkos toga, Čuhraj je imao problema da Mosfiljmodobri scenario u kome crvenoarmejka započinje ljubavnu vezu sa "klasnim neprijateljem", ali je na kraju uspio uz lobiranje starijih kolega kao što su Ivan Pirijev i Mihail Rom. Film je s uspjehom prikazan u SSSR, ali i u inozemstvu, a Izvickaja je postala velika zvijezda. Na Kanskom festivalu je dobio posebno priznanje.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]