Čengić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čengić

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Bijeljina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 1.284
Geografija
Koordinate 44°42′N 19°06′E / 44.7°N 19.1°E / 44.7; 19.1
Čengić na mapi Bosne i Hercegovine
Čengić
Čengić
Čengić (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 42′ 00" SGŠ, 19° 06′ 00" IGD

Čengić je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bijeljina koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 1.284 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Čengić je podmajevičko selo u sastavu grada Bijeljina. Teren blago zatalasan i brežuljkast. Brdom Lazarevica se veže i oslanja na planinu Majevicu. Od središta grada udaljeno je oko 17 km.

Kvalitet zemlje za obradu je najčešće VI;VII klasa.

Istorija[uredi | uredi kod]

Selо Čengić po pisanju Mustafe Grabčanović u knjizi „Bijeljina i Bijeljinci (str.134). dobilo ime po Ali-paši Čengiću koji je bio vlasnik timara na kojem su njegovi kmetovi podigli ovo selo.

Religija[uredi | uredi kod]

Većina stanovnika sela su Pravoslavne vjeroispovjesti.

Parohijska crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja Arhivirano 2016-11-02 na Wayback Machine-u: Gradnja hrama je počela 1995. godine prema projektu arhitekte Slavka Lukića iz Bijeljine. Temelje ove jednobrodne građevine je osvetio 8. juna 1997. godine Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije. Hram je zidan od betona i sitne cigle, a u potpunosti hram je pokriven bakrom i ima zvonik i jedno zvono. Hram je osvetio Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije 30. jula 2000. godine.

Crkvena umjetnost: Hram je živopisao Petar Bilić iz Beograda od 2000. do 2002. godine. Ikonostas od hrastovog i orahovog drveta uradio je Dragan Petrović iz Beograda, a ikone na ikonostasu Mateja Minić iz Beograda.

Crkvene zgrade: Pored hrama se nalazi objekat dimenzija 12 h 6 m u sklopu koga je predviđen prostor za prodaju i paljenje svijeća sa salom za narodna okupljanja. Sagrađen je 2011. godine, a osvetio ga je iste godine Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Groblje: parohija ima tri groblja, najstarije je Lučića brdo, a još postoje Cerik i tzv. Crkveno groblje.

U porti hrama su mještani Čengića podigli 2000. godine spomen-česmu u znak sjećanja na osam boraca iz ovoga sela stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine.

Sveštenstvo: Hram je počeo da gradi jerej Milenko Stevanović 1995. godine, a gradnju hrama je završio protojerej-stavrofor Dragan Pejičić. Trenutni svestenik je Savo Jovic, paroh Modransko-Cengicki.

Ktitori, priložnici i dobrotvori: Porodica Starčević koja je darovala plac, zatim Cvijetin Jugović, Vasilije i Zora Vidaković, Miloš Babić, Stevan Mitrović, Stanislav i Zoran Stojanović, Miladin Jugović, + Radan Jugović, Stevan Jugović, Cvijetin Živanović, Rajko Đorđić, Pajko Starčević, Savo Mršić i Mićo Babić.

Izvori i literatura: Iskaz protojereja-stavrofora Dragana Pejčića od 31. decembra 2012.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Nacionalnost 1991.
Srbi 1.276
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 1
ostali 7
Ukupno 1.284

Privreda[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

http://www.modran.com