Čažin Dolac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čažin Dolac
Čažin Dolac na mapi Hrvatske
Čažin Dolac
Čažin Dolac
Čažin Dolac na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Omiš
Geografske koordinate
 - z. š. 43.467 N
 - z. d. 16.667 E
Pošta 21252 Tugare
Pozivni broj +385 (0)21
Autooznaka ST
Čažin Dolac, pogled sa jugo-istoka

Čažin Dolac pitoreskni je zaselak usred Tugara, u nekadašnjoj Poljičkoj Republici. Nalazi se na brdašcu u sjevernom podnožju brda Perun. Većina stanovništva danas je naseljena u podnožju sela uz glavnu prometnicu kroz Tugare, županijsku cestu Žrnovnica-Omiš, čime je arhitektonsko naslijeđe sela ostalo dosta dobro očuvano. Iako je migracija stanovništva sačuvala stare kamene kuće od betonizacije, ubrzala je propadanje istih uslijed neboravka u njima. U starom dijelu sela danas živi 6 obitelji.

Stara prezimena Čažina Doca su Čorić, Barić, Duraković, Markičević, Jurišić i Novaković, dok danas nalazimo i prezimena Bečić, Brljević, Goreta, Javorčić i Zečić.

Selom dominiraju stare kamene kuće i objekti poput kamenih štala ("pojata"), zatvorenih dimnih kuhinja ("komina") i sl. Usred sela nalazi se obnovljena crkvica posvećena zaštitniku sela Svetom Frani.

U selo djeluju bratimi Svetog Frane koji broje oko 30-ak članova. Članovi bratima su redom muškarci, kao što je i uobičajeno u tradicionalnim, patrijarhalnim sredinama. Oni odgovaraju za stanje crkvice Svetog Frane i sve aktivnosti vezane uz crkvene obrede. Konkretne aktivnosti provode dvoje "gaštalaca" koji se godišnje biraju između bratima. Zanimljivo je da upravljaju i proizvodnjom rakije lozovače tj, gospodare kotlovnicom koja se nekad nalazila uz samu crkvicu.

Osim bratima u selu djeluje i mjesni odbor kao predstavnik državne uprave.

2005. godine osnovana je udruga za očuvanje baštine "Sveti Frane". Svrha djelovanja ove udruge je promicanje ideje o agroturizmu kao obliku održivog razvoja mjesta (gospodarsko iskorištavanje naslijeđenog materijalnog i kulturnog bogatstva sa ciljem očuvanja te vrijedne baštine).