Aethelbald od Wessexa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Æthelbald od Wessexa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Æthelbald
Vladavina 13. januar 858 – 20. decembar 860
Prethodnik Æthelwulf
Nasljednik Æthelbert
Bračni drug Judith
Kuća Kuća Wessex
Otac Æthelwulf
Majka Osburh
Rođen/a 834[1]
Wessex, Engleska
Umro/la 20. decembar 860. (dob: 25–26)
Wessex

Æthelbald od Wessexa ili Ethelbald (staroengleski: Æþelbald; grubo prevedeno 'Plemenita Krv') bio kralj Wessexa od 858. do 860.[2] Bio je drugi od pet sinova kralja Aethelwulfa i kraljice Osburh.

Spominje se kao svjedok u nekoliko očevih povelja izdanih 840-ih, a godine 850. je dobio titulu ealdormana. Stariji brat Æthelstan je umro oko 851. godine,[3] pa je na taj način stekao status prijestonasljednika. Godine 855. mu je otac otišao na hodočašće u Rim, te mu je ostavio da zemljom vlada kao regent, pri čemu je mlađi brat Æthelbert postao kralj Kenta.

Godine 856. se Aethelwulf na povratku sa hodočašća u današnjoj Francuskoj oženio za mladu karolinšku princezu Judith od Flandrije. Prema Asseru je tada došlo do zavjere protiv kralja, u kojoj je možda bio uključen i sam Aethelbald; historičari špekuliraju da je motiv bio Aethelbaldov strah da će eventualni Aethelbaldova djeca od karolinške majke imati prednost pri nasljeđivanju u odnosu na njega. U svakom slučaju, otac je građanski rat spriječio tako što je Aethelwulfu prepustio vlast nad zapadnim dijelom Wessexa, dok je sam preuzeo Kent.

Takav je aranžman ostao sve do očeve smrti 858. Aethelbald je tada preuzeo krunu, a vlast nad Kentom vladio bratu Aethelbertu. Isto tako je oženio očevu udovicu Judith, što je izazvalo zgražanje kasnijih kroničara kao što je Asser.[4] Brak je Crkva poništila smatrajući ga povredom odredbi o zabrani incesta. Umro je 860. a naslijedio ga je Aethelbert.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Weir, Alison (1999), Britain's Royal Family: A Complete Genealogy, London, U.K.: The Bodley Head, p. 6 
  2. Janet L. Nelson, Æthelwulf, Oxford Online Dictionary of National Biography, 2004 Neki historičari kao datum dolaska na vlast navode 855. godine, odnosno smatraju da su on i Æthelwulf zajednički vladali od 855. do 858 (npr. Ann Williams, Alfred P. Smyth and D. P. Kirby, A Biographical Dictionary of Dark Age Britain, Seaby, 1991, pp. 18, 35)
  3. Simon Keynes and Michael Lapidge eds, Alfred the Great, Asser's Life of Alfred and Other Contemporary Sources, London, Penguin Classics, 1983, pp. 231–2
  4. Keynes & Lapidge eds., op. cit., pp. 73, 238.
Kraljevske titule
Prethodi:
Æthelwulf
Kralj Wessexa
858–860
Slijedi:
Æthelbert