Áed Allán

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Áed Allán (ili Áed mac Fergaile) (? -743) bio je irski kralj Ailecha i veliki kralj Irske. Áed Allán je bio sin Fergal mac Máele Dúina i pripadnik klana Cenél nEógain, ogranka Sjevernih Uí Néilla.

Otac mu je, zajedno sa mnogim velmožama, godine 722. poginuo u bitci kod Almaina, boreći se protiv Murchad mac Braina iz klana Uí Dúnlainge, kralja Leinstera. Kralj Sjevernih Uí Néilla u to vrijeme je bio Flaithbertach mac Loingsig iz klana Cenél Conaill. Njemu se Áed Allán suprotstavio u bitci kod Mag Ithe 734. godine, u kojoj je poražen. Bez obzira na to, Flaithbertach je nedugho potom abdicirao (ili bio svrgnut) te je otišao u samostan Ard Macha (Armagh).

U to vrijeme je za titulu pretendenta na mjesto velikog kralja bio nužan vojni uspjeh, te se Áed Allán suprotstavio Ulaidima pod Áed Róinom i klana Dál Fiatach kod Faugharta. Tadašnji kraljevi Ulaida su kontrolirali istočni dio današnjeg Ulstera dok je sjedište klana Cenél nEógain bilo u današnjoj Grofoviji Tyrone. Áed Allán je porazio Ulaide, ubio Áed Róina i kralja Uí Echach Coboa, postavši tako gospodar Conailli Muirthemnea.

Godine 737. se Áed Allán u Terryglassu sreo sa Cathal mac Finguineom, kraljem klana Eóganachta. Vjeruje se da su tada dva vladara, s obzirom da je malo vjerojatno da je Cathal kao kralj Munstera priznavao sizerenstvo Áed Allána bili ravnopravni partneri. Annals of Ulster navodi da je sastanak bio uspješan, s obzirom da su se oba kralja "sporazumjela poštovati Patrikove zakone"; a što kasniji historičari tumače kao posebne privilegije za Crkvu, njene zemlje i kmetove.

Godine 738. je Áed Allán vodio pohod protiv Leinstera što je dovelo do bitke kod Áth Senaiga—kasnije poznate kao "Bitka urlika". U njoj je Áed Allán ranjen, a leinsterski kralj Áed mac Colggen iz klana Uí Cheinnselaig poginuo; u njoj je također poginuo Bran Bec iz klana Uí Dúnlainge, sin Murchad mac Brain Muta koji je bio porazio Aedovog oca 722. Bitka, za koju su ljetopisci naveli da je "po broju poginulih bila bez premca", je dovela do sumraka klana Uí Chennselaig, odnosno početka dominacije klana Uí Dúnlainge nad Leinsterom.

Sam Áed Allán je godine 743. poginuo u bitci kod Seredmaga, kada ga je porazio Domnall Midi iz klana Clann Cholmáin. Prema irskim ljetopiscima, Aed je pred smrt sastavio pjesmu u kojoj Bogu obećava da će, ako preživi, svaki grijeh nastojati otkupiti dajući blago siromašnim robovima.

Áeda Allána je Domnall Midi naslijedio na mjestu velikog kralja. Prema nekim popisima ga je na prijestolju Ailecha naslijedio Niall Frossach, ali o tome ne postoji konsenzus. Flaithbertachov sin Áed Muinderg se zove u Tuaisceart—kralj Sjevera, što sugerira da je bio glavni vladar Sjevernih Uí Néilla a možda i Domnall Midijev zamjenik—u vrijeme smrti 764. Njegov sin Máel Dúin mac Áedo Alláin (u. 788) je kasnije postao kralj Ailecha.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Byrne, Francis John, Irish Kings and High-Kings. Batsford, London, 1973. ISBN 0-7134-5882-8
  • Ó Cróinín, Dáibhí, Early Medieval Ireland: 400–1200. Longman, London, 1995. ISBN 0-582-01565-0

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]