Stelarni sistem

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zvezdani sistem)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ne treba izjednačavati sa Star sistem.
Trojni solarni sistem

Zvezdani sistem ili stelarni sistem je mali broj zvezda koje kruže jedna oko druge i koje su vezane gravitacionom silom. Veliki broj zvezda koje su vezane gravitaciono mogu biti otvorena zvezdana jata, zatvorena zvezdana jata ili galaksije. Strogo gledano, i ovi nabrojani objekti su takođe zvezdani sistemi. Međutim, kad kažemo zvezdani sistem, mislimo prvenstveno na sistem zvezda koje su članovi i većih skupova zvezda, ali i unutar njih su članovi drugog manjeg sistema zvezda.

Izraz zvezdani sistem se ponekad koristi i za sistem koji čine zvezda zajedno sa svojim planetarnim sistemom[1].

Zvezdani sistemi se dele na dvojne zvezde i višestruke zvezde.

Dvojne zvezde

[uredi | uredi kod]

Dvojne zvezde su zvezdani sistemi od dva člana. Neke dvojne zvezde su bile poznate još u antička vremena, kao što su Mizar i Alkor u sazvezđu Velikog medveda.

Višestruke zvezde

[uredi | uredi kod]

Višestruke zvezde ili sistemi su sistemi zvezda sačinjeni od više od dva člana. Poznati su sistemi od čak šest članova. Npr., zvezda Kastor u sazvežđu Blizanaca je šestostruka zvezda. Drugi poznati višestruki sistemi su: zvezda Severnjača koja je trostruka zvezda. Alfa Kentauri koja je sistem sastavljen od tri zvezde, od kojih je Proksima Kentauri najbliža zvezda Suncu.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Astronomers discover a nearby star system just like our own Solar System Arhivirano 2011-05-08 na Wayback Machine-u - Joint Astronomy Centre, izjava za štampu, 8 jul, 1998., pristupljeno stranici 2. januara 2009. godine